Direct naar artikelinhoud
Economie

‘16.500 Belgische bedrijven overkop’: experts voorspellen ongezien aantal faillissementen door corona

‘16.500 Belgische bedrijven overkop’: experts voorspellen ongezien aantal faillissementen door corona
Beeld Photo News

Bedrijven kunnen sinds een kleine twee maanden opnieuw de boeken neerleggen, maar dat hun aantal voorlopig nog beperkt blijft, is slechts stilte voor de storm. Data-experts in bedrijfsgegevens voorspellen dit najaar een vloedgolf aan faillissementen. Van zo’n 10.000 jaarlijkse falingen zou ons land naar 16.500 in één jaar stijgen. ‘Veel bedrijven liggen nu nog op de intensieve zorg, maar zullen niet meer ontwaken.’

Onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet verwacht dat het aantal ondernemingen dat overkop gaat – dat de voorbije tien jaar schommelde tussen 8.000 en 13.000 per jaar – fors zal stijgen. “Tussen het derde kwartaal van 2020 en het derde kwartaal van 2021 zullen volgens onze berekeningen 16.594 ondernemingen de handdoek in de ring gooien. Dat is een stijging met maar liefst 70 procent tegenover het aantal faillissementen in 2019”, zegt Joris Peeters van Altares. 

“Het blijft uiteraard een prognose, maar – helaas in dit geval – blijkt uit het verleden dat onze modellen redelijk accuraat zijn. Het aantal faillissementen bleef voorlopig op het niveau van voor de lockdown, maar het is de vraag hoe lang dat nog zo blijft. Wanneer de steunmaatregelen van de overheden eenmaal aflopen, zal de werkelijke impact van de coronacrisis pas duidelijk worden.” 

Het is geen verrassing waar de klappen zullen vallen. “De Belgische sectoren waar het absolute aantal faillissementen het hardst zal stijgen, zijn de gespecialiseerde bouw, eet- en drinkgelegenheden en kleinhandel. Een kanttekening bij het hoge cijfer is wel dat er meer bedrijven failliet zullen gaan omdat er vandaag ook veel meer bedrijven zijn. Dat is een gevolg van de economie. De voorbije jaren draaide die goed waardoor er veel meer bedrijven zijn bijgekomen, en dat maakt het risico op een hoger cijfer met falingen groter.”

Om ondernemingen financiële ademruimte in de coronacrisis te geven waren ze tot 17 juni automatisch door de overheid beschermd tegen een faillissement. “Sinds dat ‘moratorium op faillissementen’ is opgeheven is het nog kalm gebleven. In juni gingen 757 ondernemingen op de fles. De volledige cijfers voor juli hebben we nog niet, maar ook toen was er volgens ons geen forse stijging”, zegt Eric Van den Broele, directeur onderzoek en ontwikkeling bij data-expert Graydon. “Ook liggen veel bedrijven nog op de intensieve zorg. Ze zijn in leven gehouden door de steunmaatregelen, maar nu moeten ze stilaan op hun eigen benen staan, en dat zal voor velen niet lukken.”

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vreest voor zo’n lawine-effect. “In de kledingsector hoor ik al dat veel facturen over leveringen niet meer betaald worden en dat leveranciers riskeren hun centen niet meer te zien”, zegt voorzitter Christine Mattheeuws.