© Yorick Jansens

IJskoude dagen: vannacht tot -8, vrijdag heuse ijsdag

Het wordt de komende dagen bijzonder koud in onze provincie. Dat meldt de Limburgse weerman Ruben Weytjens. Vannacht kan de temperatuur zakken tot -8 graden. Het blijft wel droog. ”Maar het beetje vocht dat nog in de lucht zit kan wel aanvriezen aan het wegdek”, aldus Weytjens. Het blijft dus ook vrijdag opletten voor gladheid op de wegen.

tomas

”Het vriest momenteel al overal in Limburg en de temperatuur zal de volgende uren nog vlot meerdere graden verliezen”, aldus Weytjens donderdagavond op zijn website. “Uiteindelijk gaat het matig vriezen met minima tussen -6 en -8 graden. Boven het sneeuwlaagje in de Ardennen is een extreme afkoeling mogelijk tot misschien wel -15 of lager, maar aangezien in Limburg nergens sneeuw ligt zal het bij ons niet tot strenge vorst komen. Althans niet onder thermometerhut, want ter hoogte van de grassprietjes zit er wel een -10 graden of lager in.”

IJsdag

Vrijdag krijgen we volgens Weytjens te maken met een heuse ijsdag waarop de temperaturen op veel plaatsen in de provincie niet boven het vriespunt uitkomen. “We zijn deze temperaturen in Limburg niet gewoon, dus het zal voor vele mensen echt koud aanvoelen”, klinkt het.

In de nacht van vrijdag op zaterdag bereikt een neerslagzone onze provincie. “Die zal ons in de loop van zaterdagochtend bereiken in de vorm van sneeuw”, aldus Weytjens. “Het gaat niet om veel neerslag, eerder wat lichte sneeuw of motsneeuw. Gaandeweg worden de bovenluchten minder koud, waardoor de neerslag steeds vloeibaarder zal worden. Uiteindelijk krijgen we te maken met onderkoelde regen, die aanleiding zal geven tot ijzel. Het kan zo de rest van de dag wel wat blijven miezeren bij temperaturen beneden het vriespunt.”

Pas in de loop van zondag zal de temperatuur oplopen en zodoende het gevaar voor gladheid doen verdwijnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer