Direct naar artikelinhoud
Dood Sanda DiaKU Leuven

‘Niet meer van deze tijd’: rector KU Leuven wil alternatief voor studentendopen

Luc Sels is rector van de KU Leuven.Beeld KU Leuven/Rob Stevens

KU Leuven-rector Luc Sels wil nadenken over alternatieven voor de traditionele studentendopen. Dat schrijft hij in een open brief over de zaak-Sanda Dia. De advocaten van de nabestaanden van de bij een doop gestorven student reageren teleurgesteld. ‘Er moeten daden volgen.’

Heel wat Leuvense academici en studenten vinden dat rector Sels niet krachtdadig genoeg optreedt in de zaak rond Sanda Dia, de 20-jarige student die in 2018 overleed tijdens een doop van club Reuzegom. In een open brief reageert Sels nu op wat “tot de zwartste pagina’s uit de geschiedenis van de universiteit behoort”. Volgens Sels moeten de studentendopen herbekeken worden. In 2019 werd al een verscherpt doopcharter opgesteld, dat komaf moet maken met de doop als vernedering. “Maar vandaag moeten we een stap verder gaan. Dat beeld van een stoet over de grond kruipende besmeurde jongvolwassenen is niet meer van deze tijd. In essentie is een doop een verwelkoming. Bij een doop krijg je een peter en een meter, word je opgenomen in een gemeenschap. Een doop moet een steun zijn voor een nieuwkomer en dat staat haaks op het soort alfa-prestatie die het vandaag geworden is.” Sels roept daarom alle kringen en studentenvertegenwoordigers op om na te denken over alternatieven “die duurzaam kunnen bijdragen aan inclusie”.

In de brief gaat Sels ook in op de kritiek die hij krijgt. “Natuurlijk begrijp ik goed dat wie voortgaat op de informatie van vandaag onze beslissingen van toen (de KU Leuven sprak lichte tuchtsancties uit, red.) laks, zwak of fout vindt. (...) Maar dat beeld dat vandaag gecreëerd wordt? Neen, daar verzet ik me tegen.” Volgens hem heeft de universiteit gekozen voor een aanpak “waarmee we de beklaagden, naast alle terechte afkeuring en begrijpelijk afgrijzen, ook nabij blijven als mensen die kunnen groeien en vergeving waard zijn”. Dat is een “aanpak die complementair is aan de rol van de justitie”.

De open brief wekt veel reacties los, ook bij de advocaten van de nabestaanden van Sanda Dia. “Er moeten daden volgen”, zegt Elisa Van Bocxlaer, die mee de vader verdedigt. Het aanpassen van studentendopen vindt ze een belangrijk signaal naar de toekomst “maar het verandert niets in dit dossier. Het is vooral hier dat de daadkracht van rector Sels uitblijft.” Van Bocxlaer en haar collega’s, onder leiding van Sven Mary, blijven hopen dat de KU Leuven zich burgerlijke partij stelt. “Omdat het een krachtdadig signaal zou zijn van de instelling die door deze zaak evident reputatieschade lijdt, maar ook omdat op die manier potentieel belangrijke informatie verkregen kan worden.” De advocaten willen graag de tuchtdossiers die de KU Leuven enkele maanden na de feiten opstelde inkijken, en geloven dat de instelling ook zicht heeft op de ledenlijsten van Reuzegom. “Het is nog niet te laat om het juiste te doen”, zo schrijven ze in een open brief in deze krant.

Maar de KU Leuven is niet van plan zich burgerlijke partij te stellen, reageert professor Frank Verbruggen, die optreedt als advocaat voor de instelling. “Want we zijn geen direct slachtoffer.” Hij benadrukt nog eens dat de KU Leuven wel degelijk inzage in het dossier heeft gevraagd. “Maar daarover moet de procureur des Konings zich uitspreken. Die heeft daar een maand de tijd voor.”

Op 4 september beslist de raadkamer of 18 studenten zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor de dood van Sanda Dia.