© Dirk JACOBS

Wie in Diepenbeek parkeerticket neemt krijgt er alcoholgel bovenop

Diepenbeek -

De enige parkeerautomaat die Diepenbeek rijk is, op het Marktplein, is uitgerust met een automatische alcoholdispenser. Wie een parkeerticket neemt, kan na het afdrukken, twee flinke stralen alcoholgel verwachten vanuit de dispenser die tot 30 seconden na het afprinten, werkt.

Dirk Jacobs

Diepenbekenaar Bart Steegmans, zaakvoerder van Flowbird, dat driekwart van de parkeerautomaten in ons land beheert, bezorgde de eigen gemeente die primeur. “Een vanzelfsprekende keuze”, zegt Bart. “En voor mij is het zelfs een Beneluxprimeur, want ook in Nederland en Luxemburg zijn we marktleider.”

“We kregen de jongste tijd geregeld opmerkingen van mensen die zich, in coronatijden, ongemakkelijk en onveilig voelden, wanneer ze enkele manipulaties op de parkeerautomaat moeten uitvoeren, vooraleer ze een ticket krijgen”, zeggen de Diepenbeekse schepen Jan Bynens (N-VA) en Peter Prevot (CD&V). “We hebben nu een alcoholverdeler aan het apparaat hangen waaruit de mensen meteen nadat ze met hun vingers enkele toetsen hebben ingedrukt, kunnen ontsmetten op automatische wijze. Alleen wie een ticket neemt, kan de dispenser gebruiken. Zomaar alcoholgel hier komen spuiten, lukt dus niet.”

“We hebben de software gekoppeld aan die van de printer die in het toestel zit”, legt Bart Steegmans uit. “Wordt er een ticket afgedrukt, dan krijgt de dispenser het signaal dat er iemand alcoholgel kan vragen. Vanaf dan lopen er 30 seconden en heeft de betrokken persoon alle tijd om zijn hand onder het apparaat te houden. Daaruit komen twee flinke stralen gel. Vergeet de parkeerder dit of vinden ze de gel overbodig, dan stopt de kans om gel te nemen na een halve minuut. In de dispenser zit een busje van een halve liter, ongeveer goed voor 800 parkeertickets. De gemeente houdt de gelvoorraad zelf in de gaten en kan de bus vervangen wanneer dat nodig blijkt.”

Opmerkelijk: op de dispenser staan alleen Engelse teksten. “We hebben dat aan de gemeente gemeld en zij mogen ofwel zelf een tekst daar over aanbrengen of nog beter, met enkele pictogrammen werken.”

Dirk JACOBS