Direct naar artikelinhoud
AchtergrondZaak-Reuzegom

Ook advocaten nemen KUL-rector Sels onder vuur: ‘Nog niet te laat om het juiste te doen’

Sven Mary en Elisa Van Bocxlaer verdedigen de vader van Sanda Dia.Beeld © Stefaan Temmerman

‘Het is nog niet te laat om het juiste te doen’, schrijven de advocaten van de nabestaanden van Sanda Dia in een open brief. Daarmee roepen ze de KU Leuven op om zich burgerlijke partij te stellen. ‘We onderzoeken ook of de unief zelf aansprakelijk gesteld kan worden.’

Update: Rector Luc Sels kroop ondertussen zelf in de pen over de zaak-Sanda Dia

Voor de derde dag op rij wordt een open brief aan Luc Sels gericht. Nadat academici en studenten de rector van de KU Leuven publiekelijk onder vuur namen, volgen nu de advocaten van de nabestaanden van Sanda Dia, de student die overleed tijdens een doop van Reuzegom. Ook zij stellen dat Sels nog krachtdadiger kan optreden.

In de brief nemen ze recente uitspraken van de rector op de korrel. Dat zijn universiteit pas actie kan ondernemen na een strafrechtelijke beslissing, is volgens de advocaten “manifest onjuist”. “Er zal geen nieuwe tuchtsanctie kunnen worden opgelegd. U weet dit zeer goed, want u wordt bijgestaan door de beste juristen van het land.” De Reuzegom-leden zullen na die uitspraak ook niet meer verbonden zijn aan de instelling, beargumenteren ze. “Zodat u als rector sowieso niets meer kan noch moet ondernemen.” 

Als de unief echt bezig is met een eerlijk proces voor de nabestaanden, dan moet ze zich burgerlijke partij stellen, vinden de advocaten. Daartoe riepen ze ook al op in een eerder interview in deze krant. “Wij doen dan ook een beroep op uw instelling om de verheven waarden, waar zij zich op beroept en op steunt, opnieuw hoog te houden. Iedereen kijkt naar u en weet dat u vooralsnog het juiste zal doen. Het is nog niet te laat.”

Aan de telefoon licht Sven Mary, die de vader van Sanda Dia vertegenwoordigt, toe dat de open brief bedoeld is als “een vriendelijke uitnodiging om humane, intelligente stappen te zetten. We willen meneer Sels aanmoedigen om te handelen als een rector van een waardige universiteit.” Maar er speelt ook een ander belang, geeft hij toe. Een samenwerking met de KU Leuven zou ook goed zijn omdat de instelling over “een schat aan informatie” beschikt die belangrijk kan zijn voor een mogelijk proces. Hij verwijst onder meer naar de tuchtsancties die de KU Leuven enkele maanden na de feiten oplegde aan de Reuzegom-leden. “Wat is er tijdens de verhoren gezegd? Wat staat er in die papers die ze moesten schrijven?” Ook zouden de advocaten graag inzage hebben in de ledenlijsten van de studentenclub. Zo kunnen ze nagaan of er straks geen gewezen Reuzegommer over de zaak oordeelt. 

De Morgen bracht de KU Leuven op de hoogte van de open brief, maar kreeg voorlopig geen reactie.

De kans dat de KU Leuven haar standpunt wijzigt, schat Mary klein in. De advocaat geeft toe dat ze ook andere pistes bekijken. “We zijn aan het onderzoeken of de universiteit zelf aansprakelijk gesteld kan worden. Kan de instelling of rector voor verzuim vervolgd worden? Treffen zij, buiten morele, ook nog een strafrechtelijke of burgerlijke schuld? Dat bekijken we.”