Direct naar artikelinhoud
OpinieSven Mary, Elisa Van Bocxlaer ea

‘Geachte rector, het is geen schande een eerder genomen standpunt te herzien’

Sven Mary en Elisa Van Bocxlaer.Beeld © Stefaan Temmerman

Sven Mary, Elisa Van Bocxlaer, Stijn Butenaers en Sven De ­Baere zijn de advocaten van de ­nabestaanden van de overleden student Sanda Dia. Ze schrijven deze open brief aan KU Leuven-rector Luc Sels.

en

Geachte rector,

Wij nemen akte van uw recente uitspraken waarbij u onder meer stelt dat de KU Leuven pas op het ogenblik dat er een gerechtelijke beslissing valt opnieuw aan zet is. Ook in het tuchtrecht geldt als algemeen rechtsbeginsel dat men geen twee keer kan gesanctioneerd worden voor dezelfde feiten. Uw bewering dat u opnieuw aan zet zal komen is manifest onjuist. Er zal geen nieuwe tuchtsanctie kunnen worden opgelegd. U weet dit zeer goed, want u wordt bijgestaan door de beste juristen van het land.

Daarenboven zullen wellicht alle betrokkenen op het ogenblik van een gerechtelijke uitspraak niet meer verbonden zijn aan de KU Leuven, zodat u als rector alsook als universiteit niets meer kan noch moet ondernemen.

Vooreerst stellen wij vast dat u zich blijkbaar geen zorgen maakt over de rechten op een eerlijk proces van de nabestaanden en de vrienden van Sanda. Een proces waarbij de waarheid – hoe vreselijk ook – eindelijk kan bovenkomen. Verder stelt u te “vrezen” voor de rechten van de verdediging van leden van studentenkring Reuzegom, dit omdat het proces in de media zou gevoerd worden.

Is het niet juist de rol van de media om in een democratisch bestel onrecht, foltering, en discriminatie aan de kaak te stellen? Om verschillende opinies aan het woord te laten? Bovenal kritisch toe te zien op de goede werking van de drie traditionele machten in ons land?

Indien het berichten door de media over misdrijven (met discriminatoire motieven) zou maken dat de daders vrijuit moeten gaan, dan kunnen de moordenaars van George Floyd meteen vrijgelaten worden!

U stelt dat de KU Leuven zich geen burgerlijke partij kon en zal stellen. Dit omdat u aldus als tegenpartij van de betrokkenen zou kunnen beschouwd worden. Waarom zou een instelling als de KU Leuven haar waarden ondergeschikt maken omwille van een mogelijke indruk die zou kunnen gewekt worden wanneer u zich burgerlijke partij stelt in een strafzaak waarbij een student om het leven kwam? Een student die het vertrouwen schonk – samen met zijn ouders – aan uw instelling!

Sanda Dia.Beeld rv

Met de tijd komt de wijsheid en het inzicht. Het is geen schande om een eerder ingenomen standpunt te herzien, wel integendeel. Het maken van fouten is het lot van ons allen. Iedereen is een vriend, zoon, dochter, vader of moeder die zich het lijden Sanda en zijn naasten kan inbeelden. Berouw en mededogen is echter het enige dat verzachting kan brengen in deze.

De brief die u heden verstuurd heeft naar uw medewerkers, waarin u het stilzitten tracht te verschonen en ‘steun’ betuigt aan de familie en vrienden van Sanda komt hard aan.

Uw betoog, uw woorden – wanneer u ze niet laat volgen door concrete daden – klinken hol in onze oren en smaken bitter in onze mond. Wij doen beroep op uw instelling om de verheven waarden, waar zij zich op beroept en op steunt, opnieuw hoog te houden. Iedereen kijkt naar u en weet dat u vooralsnog het juiste zal doen. Het is nog niet te laat.

Hoogachtend,

Sven Mary, Elisa Van Bocxlaer, Stijn Butenaers en Sven De ­Baere, advocaten van de ­nabestaanden van Sanda Dia

Sven Mary en Elisa Van Bocxlaer.Beeld © Stefaan Temmerman