Direct naar artikelinhoud
Explosie Beiroet

Na protesten van woedende Libanezen: Macron roept regering op ‘systeem te veranderen’

Emmanuel Macron ging de temperatuur meten in de zwaar getroffen wijk Gemayzeh.Beeld AP

Frans president Emmanuel Macron heeft de Libanese autoriteiten opgeroepen het systeem te veranderen. Een ‘nieuw politiek pact’ is volgens hem aan de orde. De Franse president deed die uitspraken tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen Beiroet. Eerder op de dag had een boze menigte nog een ‘revolutie in het land’ geëist.

en

Een zware explosie verwoestte dinsdagavond hele districten van de hoofdstad Beiroet. Er vielen zeker 137 doden en 5.000 gewonden. Ongeveer 300.000 inwoners hebben geen dak meer boven hun hoofd. En dat in een failliet land, waar ongeveer de helft van de inwoners al onder de armoededrempel leefde.

Er heerst bijgevolg heel wat onvrede onder de bevolking. Macron werd in levende lijve geconfronteerd met een menigte uit een zwaar getroffen wijk die de leidende politieke klasse uitspuwt. “Het volk wil de val van het regime. Help ons! Revolutie!”, werd onder meer gescandeerd. Het politieke bestuur, dat quasi ongewijzigd is gebleven sinds het einde van de burgeroorlog (1975-1990), wordt beschuldigd van corruptie en nonchalance.

‘Land staat niet alleen’
De Franse president nam zijn tijd om met de boze inwoners te praten. Hij drukte erop dat veranderingen noodzakelijk zijn. “Als die hervormingen er niet komen, zal Libanon blijven wegzakken. Maar het land staat niet alleen”, klonk het.

Na protesten van woedende Libanezen: Macron roept regering op ‘systeem te veranderen’
Beeld EPA

Macron stelt in dat verband een nieuw politiek pact voor. Hij wil ook dat de politieke leiders het systeem veranderen en corruptie een halt toeroepen. 

Libanon was een mandaatgebied van Frankrijk, maar ook na de onafhankelijkheid behielden beide landen nauwe banden. Macron is de eerste wereldleider die na de ramp een bezoek brengt aan het land. Hij praatte met politieke hoofdrolspelers en gaf aan het einde van de middag ook nog een persconferentie. 

Daar riep hij ook op tot een internationaal onderzoek naar de explosie. “Er is een internationaal, open en transparant onderzoek nodig om te voorkomen dat dingen verborgen blijven en dat twijfel binnensluipt”, zei hij tegen verslaggevers. Hij kondigde ook een internationale hulpconferentie voor Libanon “in de komende dagen” aan. Hij wil “internationale financiering en Europeanen, Amerikanen, alle landen in de regio en daarbuiten mobiliseren, om te voorzien in geneesmiddelen, zorg en voedsel”, zei hij.

Zijn regering stuurde al meerdere vliegtuigen met hulpverleners, medisch materieel en een mobiele kliniek.