Direct naar artikelinhoud
AnalyseFormatie

De Wever en Magnette proberen nog één partij over de streep te trekken

De preformateurs trekken zaterdag opnieuw naar de koning.Beeld BELGA

Twee dagen voor Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) naar de koning trekken, hebben de performateurs nog steeds geen zicht op een meerderheidscoalitie. Donderdagavond zaten PS, N-VA, sp.a, CD&V en cdH samen om te kijken hoe het verder moet. Daar werd ook over een minderheidsregering gesproken.

en

De klok tikt voor Bart De Wever en Paul Magnette. Zaterdag wordt het duo verwacht ten paleize voor een stand van zaken. Veel vooruitgang kunnen de twee partijvoorzitters voorlopig niet melden aan de koning. De Wever en Magnette wisten tot nu toe vijf partijen rond de tafel te brengen: N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH.

Zij staan in principe klaar om snel een regering te vormen, maar beschikken samen over slechts 69 Kamerzetels, te weinig voor een meerderheid. De preformateurs willen dus nog één partij over de streep trekken. Twee extra partijen ziet niemand zitten, omdat zowat alle partijen dan mathematisch overbodig zouden zijn in een nieuwe regering. Dat is geen comfortabele positie.

Gesprekken met de liberalen en groenen leverden voorlopig echter geen doorbraak op. Geen van beide politieke families kreeg intussen nog een uitnodiging voor een nieuw gesprek met de twee partijvoorzitters. 

Het al gevormde kransje van vijf partijen zat donderdagavond wel samen, om te bespreken wat de volgende stappen zijn. Daarbij lag ook het scenario op tafel om de onderhandelingen alvast met z’n vijven aan te vatten. Ook over een minderheidsregering zou nagedacht worden. “Het is een van de pistes. Maar natuurlijk niet degene die de voorkeur wegdraagt”, klinkt het op een partijhoofdkwartier. 

Die manoeuvres zijn er wellicht op gericht om de Vlaamse liberalen nerveus te maken, die op die manier in de oppositie dreigen te belanden. Voor De Wever en Magnette is Open Vld immers het laatste puzzelstukje van de coalitie die ze in de steigers willen zetten. De N-VA-voorzitter maakte vorige week met een opvallend mediaoffensief duidelijk dat hij geen enkel vertrouwen heeft in MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Maar de gok van de Wever, om Bouchez er met veel bombarie af te rijden, pakte verkeerd uit en heeft er net voor gezorgd dat de liberale partijvoorzitters dichter op elkaars schoot gekropen zijn.

Het nuchtere feit blijft: bij de liberalen is de appetijt niet erg groot om zomaar de plannen van De Wever en Magnette te stutten. Er moet inhoudelijk bijgestuurd worden, herhaalde de partijtop donderdag. De vraag is maar hoe haalbaar dat is. De Wever en Magnette hebben slechts moeizaam een vergelijk gevonden. Dat is gebaseerd op een evenwicht tussen sociale maatregelen en een staatshervorming avant la lettre. Daarbij wordt voor verscheidene federale bevoegdheden een beleid gevoerd op maat van de regio’s, zonder dat die bevoegdheden formeel bij de regio’s terechtkomen.

“Je kan het evenwicht achter die oefening niet zomaar laten vallen”, klinkt het bij een van de partijen rond de tafel. De deal tussen Magnette en De Wever is niet te nemen of te laten voor de andere partijen, maar fundamentele bijsturingen lijken geen optie. Voor de liberalen, en al zeker voor de belgicistische MR, is dat een groot probleem.

Vivaldi?

De voorbije dagen leek het windstil rond de preformateurs. De indruk ontstond dat ook zij de oplossing niet meer zagen, en hun formatiepoging vastgelopen was. “Dat is natuurlijk ook wel een beetje zo”, klonk het donderdag bij een ingewijde.

In de Franstalige pers werd dan weer luidop gespeculeerd dat een terugkeer naar de zogenaamde Vivaldi-coalitie (groenen, socialisten, liberalen en CD&V) een stukje realistischer geworden was. Maar dat wordt quasi overal afgedaan als politiek gespin waarin velen de hand van Bouchez zien. “Maanden geleden zaten we op een paar millimeter van Vivaldi, tot Lachaert dat persoonlijk verhinderde. Waarom zou hij deze keer wel toehappen?” vraagt een goedgeplaatste bron zich af.

Zowel bij N-VA als PS klinkt het alvast dat de visite bij de koning zonder grote doorbraak geen drama hoeft te zijn. “De afspraak bij de koning is geen deadline. Maar het is wel de bedoeling dat je perspectief kan tonen. En dat is er nog altijd.”