Direct naar artikelinhoud
AchtergrondEconomie

KBC en ING bereiden zich voor op coronagolf aan wanbetalingen

Beeld Illias Teirlinck

Door corona verwachten banken een golf van wanbetalingen. KBC voorziet dat die schade dit jaar meer dan een miljard euro zal bedragen. De Nederlandse bank ING heeft in het tweede kwartaal ook meer dan een miljard euro opzijgezet. 

De stroppenpot. Zo noemen de Nederlanders een figuurlijke pot waarin een bank geld opzijzet van kredieten, waarvan ze het geld niet meer zullen terugzien. In het tweede kwartaal heeft de Nederlandse groep ING in totaal 1,3 miljard euro in de stroppenpot gestopt. De bank wil zich daarmee voorbereiden op verliezen, omdat bedrijven en particulieren door corona hun leningen niet meer of te laat terugbetalen.

Ook KBC maakt zich klaar om kredietverliezen te incasseren. De bank heeft daarvoor in het tweede kwartaal, waarvan de bank de cijfers donderdag publiceerde, 845 miljoen euro opzijgezet. “De banken zijn verplicht om een inschatting te maken van wat hun verliezen zullen zijn”, zegt UGent-econoom Koen Schoors. “Die verwachte verliezen nemen ze nu al op. Als het allemaal meevalt, kunnen ze die voorzieningen later nog voor een stuk terugnemen. Maar ik verwacht niet dat dat zal gebeuren.” 

Basisscenario

Voor het hele jaar 2020 verwacht de bank en verzekeraar dat het in totaal 1,1 miljard euro aan kredietverliezen zal moeten slikken. Eerder heeft KBC ook al laten weten dat de schade in het slechtste geval kan oplopen tot 1,6 miljard euro. Maar KBC-topman Johan Thijs heeft donderdag herhaald dat hij voorlopig bij het basisscenario van 1,1 miljard euro blijft. 

In het tweede kwartaal heeft de stroppenpot van KBC ook een behoorlijke domper gezet op de winst. Die kelderde, mede door de lage rentevoeten met 72 procent naar 210 miljoen euro. Al blijft er zo wel een pak meer winst over dan wat analisten hadden voorspeld (153 miljoen euro). 

Dat ING nu zoveel reserves aanlegt heeft ook niet enkel te maken met de onzekerheid door het coronavirus. ING zet zich ook schrap voor enkele “grote dossiers” in Duitsland, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Nederland, waaraan de bank geld kan verliezen. De laatste tijd wordt ING ook genoemd als een van de schuldeisers van Wirecard: een Duitse betalingsdienstverlener die door een megafraude in de problemen is gekomen. 

Basisscenario
Beeld ANP

Ook al zit het coronavirus ondertussen al in zijn tweede golf, de eerste grote golf van de wanbetalingen moet volgens de banken eigenlijk nog op gang komen. Door de steunmaatregelen – zoals het systeem van technische werkloosheid – heeft de overheid de economie in ons land nog behoorlijk kunnen stutten. De echte kater zal pas komen wanneer bedrijven na de steunmaatregelen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. 

“In verschillende sectoren gaat het nu heel moeilijk”, zegt Schoors. “Vooral in de retail, de horeca en en de eventsector beginnen de klappen te vallen. Maar op een gegeven moment gaan de moeilijkheden van de cafés en de winkels dus ook over naar hun leveranciers.” 

Kredietkraan 

De overheid heeft ook via steunmaatregelen bekomen dat de bankensector de kredietkraan voor bedrijven en particulieren openhoudt. Begin mei bleek al uit cijfers van de bankenfederatie Febelfin dat 107.000 particulieren, die in zwaar financieel water waren gekomen, uitstel hadden gekregen om hun woonlening te betalen. De banken verleenden ook 116.000 keer uitstel van betaling voor ondernemingskredieten, hoofdzakelijk aan zelfstandigen en kmo’s.   

“Zowel KBC als ING zijn de laatste jaren erg gul geweest met het verstrekken van kredieten aan particulieren en kmo’s”, zegt banken- en beursexpert Pascal Paepen. “Door de lage rente van de laatste jaren zijn vooral de grote banken, zoals KBC en ING, gedwongen geweest om fors krediet te verlenen. 

“Kleinere banken zoals Argenta zijn daarin voorzichtiger, omdat ze niet de reserves hebben om veel risico te pakken. Zij zijn dus strenger geweest en zijn nu iets minder blootgesteld. Maar uiteindelijk is deze situatie voor geen enkele bank goed.”