Vakbond beschuldigt modeketen Camaïeu van organiseren faillissement Belgisch filiaal

 ©  Photo News

Bron: BELGA

De Franstalige christelijke bediendebond CNE beschikt over gegevens waaruit zou blijken dat de Franse modeketen Camaïeu het faillissement van zijn Belgische filiaal georganiseerd zou hebben. Dat meldt La Libre Belgique. De operatie zou toelaten om de wet Renault te omzeilen.

CNE baseert zich op mailverkeer en zegt dat de modeketen - die in Frankrijk bescherming tegen schuldeisers kreeg - sinds april het faillissement organiseerde van de Belgische, Luxemburgse en Zwitserse filialen door hun bankrekeningen leeg te halen. De vakbond benadrukt wel dat de Belgische directie niet betrokken is in de zaak.

“We denken dat meerdere bedrijven zoals New Look en MS Mode in de laatste vier jaar al faillissementen hebben georganiseerd in België, maar het is de eerste keer dat we bewijs hebben van een vraag om de rekeningen te legen”, zegt Jalil Bourhidane van CNE.

Miljoenen euro’s

Omdat het om een faillissement gaat, zullen de vergoedingen in België voor rekening komen van het Fonds Sluiting Ondernemingen (FSO), dat hoofdzakelijk door bedrijven en gedeeltelijk door de staat wordt gefinancierd. In tegenstelling tot bij herstructureringen geldt er een plafond op de vergoedingen voor werknemers.

Hoeveel geld er precies van de Belgische rekeningen werd gehaald, is niet bekendgemaakt. “Maar de personen die bereid zijn om voor de rechtbank te getuigen, zeggen ons dat er genoeg was om een sociaal plan in België te financieren”, zegt Bourhidane. “En dus moet het in de orde van enkele miljoenen euro’s zijn.”

Camaïeu heeft in België 25 winkels en 130 werknemers. Volgens de christelijke vakbond waren de Belgische activiteiten de afgelopen jaren winstgevend, terwijl de kleinere filialen in Luxemburg en Zwitserland break-even draaiden. “In Frankrijk gaat het om meer dan 3.000 werknemers en veel meer winkels, waarvan een groot deel het niet goed doet”, luidt het.

De eind juli aangekondigde procedure van gerechtelijke organisatie is overigens niet zoals voorzien voor 5 augustus gestart. Omdat de jaarrekening ontbreekt, is het voor een gerechtelijk mandataris onmogelijk om op zoek te gaan naar een overnemer. “We vragen dat er nu een gerechtelijk mandataris wordt benoemd om zo snel mogelijk kennis te nemen van de informatie waarover wij beschikken”, zegt Bourhidane.

De vakbondsman vindt ook dat het Belgische gerecht in gang moet schieten en contact moet opnemen met de CEO in Frankrijk, omdat de Belgische curatoren geen zicht hebben op de Franse rekeningen. “Als de Belgische justitie niets doet, dan gaan de Franse vakbonden ermee akkoord om de bewijzen die we hebben, voor te leggen aan de rechtbank in Rijsel.”

Camaïeu heeft in België 25 winkels en 130 werknemers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen