COPYRIGHT © ERIK VAN 'T WOUD

Horeca-uitbaters van Rijmenam stappen naar Raad van State tegen avondklok

De avondklok om het aantal coronabesmettingen naar beneden te krijgen, is nu van kracht in heel de provincie Antwerpen. Na een groep Antwerpse ondernemers, stapt nu ook een tiental horeca-uitbaters uit Rijmenam naar de Raad van State. Zij vinden het niet kunnen dat ze om 11 uur 's avonds de deuren moeten sluiten, terwijl de cafés en restaurants in de Vlaams-Brabantse buurgemeenten mogen openblijven tot 1 uur 's nachts.

Ook al is er pas een uitspraak na de maatregel nu, het is belangrijk dat we aantonen dat dit niet meer kan
Melissa Vande Reyde, advocate

Verschillende landelijke gemeenten en gemeenten met weinig of geen coronabesmettingen hebben het moeilijk met de maatregel van gouverneur Berx om in heel de provincie een avondklok in te voeren. Ook enkele grondwetspecialisten vinden de maatregel te ver gaan. Een tiental Antwerpse ondernemers stapt alvast naar de Raad van State. Ze krijgen nu navolging van een groep horeca-uibaters uit Rijmenam, een deelgemeente van Bonheiden. "Op haar persconferentie liet de gouverneur uitschijnen dat er enkel in de Kempen maar enkele gemeenten moeilijk zouden doen over de avondklok en dat ze elders achter haar staan. Dat is helemaal niet het geval", zegt hun advocate Melissa Vande Reyde. "Heel wat gemeenten zijn het niet eens met het invoeren van een algemene avondklok. Die maatregel is niet in proportie tot het probleem. Bovendien lijdt de horeca schade want in de naburige gemeenten Keerbergen en Boortmeerbeek, in Vlaams-Brabant, geldt de avondklok niet en blijven de cafés open tot 1 uur 's nachts. De horeca heeft al veel verllies geleden en dan komt dit er nog eens bij. Ook voor particuliere mensen is een avondklok een aantasting van de grondwettelijke vrijheden. Wie 's nachts met zijn hond wil gaan wandelen, zal niet bijdragen tot het verspreiden van het virus. De avondklok is ingevoerd omdat men er niet in slaagde om een samenscholingsverbod te handhaven. Deze maatregel gaat veel te ver. Misschien is er pas een uitspraak van de Raad van State als de avondklok nu niet meer van kracht is maar er komen wellicht nog golven. Het is belangrijk dat we aantonen dat dit niet meer kan."

In essentie wil de gouverneur een samenscholingsverbod afdwingen maar dit is buiten proportie
Bart Vanmarcke, waarnemend burgemeester

Waarnemend burgemeester Bart Vanmarcke (Open VLD) heeft begrip voor het protest. "Ik heb wel sympathie voor het initiatief omdat er in heel de provincie Antwerpen een avondklok werd opgelegd omwille van een problematiek die zich niet in alle gemeenten even sterk stelt", zegt hij. "In onze gemeente Bonheiden-Rijmenam hebben we op dit moment geen besmettingen. Er is een groot concurrentieel nadeel voor onze Rijmenamse horeca die klanten verliezen aan buurgemeenten in Vlaams-Brabant. Ook ideologisch vind ik een avondklok moeilijk om te verteren. In essentie wil men een samenscholingsverbod afdwingen. Dit is buiten proportie". Vanmarcke vindt het ook jammer dat er geen voorafgaand overleg is geweest met gouverneur Berx over de avondklok. Hij benadrukt wel dat hij de avondklok zal doen naleven in Bonheiden-Rijmenam.

Meest gelezen