Direct naar artikelinhoud
Paraguay

Paraguayaanse lagune wordt paars aan ene kant, maar blijft blauw aan de andere

De "Cerro Lagoon" in Paraguay kleurt paars aan de ene kant, terwijl de andere kant blauw blijft.Beeld AP

Wetenschappers in Paraguay hebben onderzocht hoe de ene kant van de Cerro Lagoon paars werd terwijl de andere kant blauw bleef. De verkleuring begon nadat het meer een aantal maanden geleden een vieze geur begon uit te stoten.

De lagune, die door de stad Limpio stroomt, ongeveer 16 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Asunción, begon enkele maanden geleden een vieze geur af te scheiden. De bewoners merkten bovendien op dat het meer, gesplitst door een weg voor vrachtwagens, deels van kleur veranderde. 

Nadien begonnen de vissen en vogels in de lagune te sterven. De bewoners waarschuwden de lokale milieuautoriteiten om een onderzoek uit te voeren. “Drie maanden geleden stierven duizenden vissen in de lagune,” vertelde bewoonster Herminia Meza aan het Amerikaanse persbureau Associated Press. 

“De geur was ondraaglijk, en we werden overweldigd door vliegen. Ongeveer een maand geleden stierven de reigers, en de lagune kreeg een roodachtige kleur.”

Vervuiling

Experts vermoeden dat de oorzaak van de vervuiling bij de Waltrading SA-looierij aan de oevers van de lagune ligt.

Francisco Ferreira, een onderzoeker van het National University Multidisciplinary Lab, zei dat de kleur van het water te wijten is aan de aanwezigheid van zware metalen zoals chroom, dat vaak wordt gebruikt bij het looien van dierenhuiden om leer te produceren.

Afval

Tijdens een vorig onderzoek vonden deskundigen een pijp die vermoedelijk met de looierij wordt verbonden, en die onbehandeld afval in de lagune dumpt. Dat zegt Rosa Morel, inspecteur bij het Ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling. De autoriteiten eisen nu dat het bedrijf een installatie bouwt voor een correcte verwerking van het afval.

De onderzoekers verwachten dat de resultaten van de analyse over een week beschikbaar zullen zijn. Het uitvoeren van de testen werd eerder vertraagd wegens de Covid-19-pandemie.

De tweekleurige lagune levert prachtige beelden op.Beeld AP