Direct naar artikelinhoud
WielrennenUpdate

Fabio Jakobsen uit coma gehaald: ‘Zijn toestand is goed’

Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen net voor zijn val.Beeld Photo News

Goed nieuws uit Polen. Volgens verschillende bronnen is Fabio Jakobsen met succes uit zijn kunstmatige coma gehaald. Het medisch team van het ziekenhuis in Sosnowiec wou de 23-jarige renner van Deceuninck-Quick.Step laten ontwaken. Jakobsen ligt sinds 5 augustus in het ziekenhuis na een zware val in de Ronde van Polen.

Normaal was het de bedoeling om Jakobsen gisteren al uit zijn coma te halen, maar dat gebeurde niet. “We willen niks overhaasten”, klonk het in het Poolse ziekenhuis waar hij verzorgd wordt. “We zullen vermoedelijk vrijdagochtend een poging ondernemen.” En die poging is goed verlopen, klinkt het.

Twitter bericht wordt geladen...

Jakobsen werd woensdag in coma gebracht om de pijn te verlichten. Na zijn val moest hij een uur lang gereanimeerd worden. Omdat zijn luchtpijp en een deel van zijn gezicht verbrijzeld werden door de impact van de crash was het zeer moeilijk om te intuberen. De renner werd in de nacht van woensdag op donderdag gedurende vijf uur geopereerd, onder meer door een plastisch chirurg. Hij is sindsdien stabiel en buiten levensgevaar, maar zijn situatie blijft zorgwekkend.

“Er werd geen hersenschade vastgesteld en zijn ruggengraat is intact, maar het is niet duidelijk hoezeer het zenuwstelsel in zijn aangezicht werd beschadigd”, zei de behandelende arts Pawel Gruenpeter. “De gezichtsbeenderen zijn er het ergst aan toe. Vooral dan de voorkant van het hoofd, rondom de oogkassen en de kaak. De ogen zijn niet beschadigd.”

“Als de renner ontwaakt, dan kunnen we beginnen met een traject voor plastische chirurgie, want die mogelijkheid hebben we hier. We hebben goeie hoop. Het gaat natuurlijk om een jonge en sportieve man. Waarschijnlijk heeft hij geen rugletsel opgelopen, net omdat hij zo goed getraind is.”

Gezicht en tanden

“Het belangrijkste is dat hij blijft leven”, zei ploegbaas Patrick Lefevere. “Prioriteit nummer twee is het herstellen van zijn aangezicht. Gelukkig zijn er geen vitale organen geraakt, maar alle beenderen in zijn gezicht zijn gebroken en hij is al zijn tanden kwijt. Het is echt heel erg. Misschien is het nog een geluk dat de plaats waar het gebeurde een mijnregio is: de artsen daar hebben ervaring met zware ongevallen.”

Lefevere zorgde ervoor dat de ouders en vriendin van Jakobsen gisteren met een privévlucht vanuit Rotterdam naar Polen konden vliegen. De ploeg stuurde ook zijn mental coach Michaël Verschaeve mee om de renners en het personeel bij te staan.

Ondertussen doet de Poolse justitie onderzoek naar de crash van Jakobsen met Groenewegen. De officier van justitie in Katowice heeft volgens het Poolse persbureau PAP inmiddels drie getuigen verhoord, onder wie een vertegenwoordiger van de organisatie. De Poolse justitie heeft bewijsmateriaal verzameld en onderzoekt of Groenewegen kan worden aangeklaagd.