Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

Experten waarschuwen voor gebrek aan diversiteit bij proefpersonen coronavaccin

Illustratiebeeld.Beeld Photo News

Volgens onderzoekers is er te weinig diversiteit bij de proefpersonen in de zoektocht naar een coronavaccin. De experten van Oxford en Moderna waarschuwen dat voornamelijk blanke personen getest worden. Volgens hen kan dit later leiden tot risico’s en bijwerkingen bij bepaalde bevolkingsgroepen. Dat schrijft The Guardian.

Het onderzoek naar een mogelijk coronavaccin lijkt vlot te gaan. Uit verschillende studies komen hoopvolle berichten naar buiten over de goede resultaten en snelle vooruitgang. Zo communiceerden onderzoekers in juli dat het Oxfordse kandidaatvaccin lijkt te doen wat men ervan verwacht.

Diezelfde experten temperen nu dat optimisme. Onderzoekers van Oxford en Moderna waarschuwen dat het succes van het vaccin ondermijnd dreigt te worden door een gebrek aan diversiteit onder de vrijwilligers.

Aan het onderzoek naar een kandidaatvaccin werken er in Oxford meer dan 1.000 proefpersonen mee. Daarbij is 91% procent blank. Slechts 5% procent is Aziatisch en minder dan 1% heeft een zwarte huidskleur. Aan het kleinere onderzoek van Moderna nemen 45 kandidaten deel. Daarvan hebben slechts 2 vrijwilligers een donkere huidskleur.

Risico

Volgens de experten kan dat gebrek aan diversiteit blinde vlekken teweeg brengen. Ze wijzen erop dat er in het aantal besmettingen en overlijdens al grote raciale verschillen zijn aangetoond. In de Verenigde Staten blijken Afro-Amerikanen een stuk kwetsbaarder dan blanken in de coronacrisis.

“Mensen van kleur tonen onevenredig meer overlijdens door bijvoorbeeld hypertensie en diabetes. Dit kan de werking van het vaccin beïnvloeden”, aldus een van de onderzoekers. “Diversiteit is belangrijk om ervoor te zorgen dat bepaalde groepen geen negatieve bijwerkingen hebben.”

De onderzoekers begrijpen dat de zoektocht naar een vaccin snel moet gaan, maar wijzen erop dat op kwesties als diversiteit geen tijd bespaard mag worden. Doordat mensen met andere etnische achtergronden anders reageren op medicatie of therapieën, zal dit volgens hen later tot grote problemen leiden.

Oorzaak

De redenen waarom er voornamelijk blanke mensen deelnemen aan het onderzoek, zijn volgens de onderzoekers divers. Zo worden mensen met een gekleurde huidskleur vaker gehinderd door een minder kwalitatieve ziektekostenverzekering. 

Daarnaast speelt ook een vertrouwenskwestie een grote rol. Oluwadamilola Fayanju, een van de onderzoekers, wijst hierbij naar de geschiedenis van geforceerde en onethische experimenten op niet-blanken.