Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Jumbo-Visma zet Groenewegen voorlopig op non-actief: ‘Ik denk nu enkel aan Fabio, niet aan fietsen’

Dylan Groenewegen.Beeld AFP

Jumbo-Visma, de ploeg van Dylan Groenewegen, heeft op de website van de ploeg gereageerd op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. ‘Het spijt Dylan enorm’, klinkt het. De ploeg zet Groenewegen op non-actief tot de uitspraak van de UCI. Groenewegen reageerde intussen bij NOS op de dramatische valpartij in de Ronde van Polen, waarbij Fabio Jakobsen zwaargewond raakte.

en

Door in de sprint in de eerste etappe van de Ronde van Polen van zijn lijn af te wijken veroorzaakte Groenewegen een valpartij, waarbij landgenoot Fabio Jakobsen zwaargewond raakte. Volgens Jumbo-Visma geeft Groenewegen zijn fout volmondig toe. “Dylan erkent dat hij een incorrecte manoeuvre heeft gemaakt en dat hij terecht is gediskwalificeerd.”

De leiding van de Nederlandse formatie heeft eerst met de renner gesproken, alvorens maatregelen te treffen. “Dylan is kapot van wat er is gebeurd vanwege de, ongewilde, ernstige consequenties voor de anderen die bij de valpartij betrokken waren. Het spijt hem enorm”, zo laat Jumbo-Visma verder weten.

Zonder details te geven zegt de ploeg dat de renner en zijn familie negatieve reacties hebben gekregen. “Zij zijn door sommigen op verwerpelijke wijze bejegend. We zullen Dylan en zijn familie bijstaan om door deze ook voor hen mentaal zware tijden te komen.”

Ook zegt Jumbo-Visma geschokt te zijn door de consequenties van de valpartij. “Voor nu staat de gezondheid en het herstel van Fabio voorop. Onze gedachten gaan uit naar Fabio Jakobsen en de andere mensen die betrokken waren bij de verschrikkelijke valpartij in de Ronde van Polen.”

Groenewegen had op korte termijn sowieso niet kunnen rijden, omdat hij zelf bij de crash een sleutelbeen brak.

Jumbo-Visma zet Groenewegen voorlopig op non-actief: ‘Ik denk nu enkel aan Fabio, niet aan fietsen’
Beeld AFP

Groenewegen zelf heeft intussen uitgebreid en zichtbaar geëmotioneerd gereageerd bij NOS. “Op dit moment denk ik enkel aan Fabio, niet aan fietsen”, klonk het. 

“Ik heb gewoon een fout gemaakt in die sprint, omdat ik van mijn lijn afweek”, aldus Groenewegen. “En ja, daar heb ik spijt van. Ik hoop dat het snel beter gaat met Fabio. Het ging toen allemaal zo snel. De hekken vlogen over de weg heen, waardoor ik dan val. En dan ja... Dan lig ik op de grond en dan zie ik een grote ravage. Dan hoor je allemaal dingen en dat zijn geen fijne dingen.”

Met tranen in de ogen gaf Groenewegen toe dat hij meteen zag dat het niet goed was met Jakobsen. “Ik kan nu alleen maar hopen dat het nu het beste is. En ja, sorry voor mijn fout. Ik heb denk ik alleen maar aan Fabio gedacht, en zijn familie. Ik hoop dat hij snel herstelt. Ik heb nog niet veel geslapen. Ik heb voorlopig geen zin om ook maar aan fietsen te denken.”

Over de hevige reacties van Patrick Lefevere en co blijft Groenewegen nuchter: “Ik denk dat iedereen emotioneel is. Dat ben ik ook. Dat is hun keuze en daar kan ik niet zoveel over zeggen. Ik heb dit zeker niet bewust gedaan.” Lefevere heeft een klacht ingediend bij de UCI en de lokale Poolse politie.