Dit weekend start de voetbalcompetitie opnieuw. Zonder supporters in de tribune, maar wellicht met des te meer thuis aan een scherm gekluisterd. ©  BELGAIMAGE

Vanaf dit weekend weer voetbal op tv: waar, wanneer en hoeveel kost het?

Na een chaotische aanloop – door corona én onderling gekissebis – wordt de voetbalcompetitie dit weekend officieel afgetrapt. Zonder toeschouwers in de tribunes, weliswaar. Wie zijn favoriete ploeg wil volgen, is dus aangewezen op televisie. Al pakt bank-verzekeraar KBC eind deze maand in hun app uit met een verrassende dienst. Een wegwijzer naar het grote én het kleine scherm.

Kristof Simoens

Wedstrijden live bekijken

Rechtenhouder Eleven zendt de matchen live uit via zijn eigen platform. De goedkoopste formule kost 10,99 euro per maand, of 109 euro voor een jaar (respectievelijk 14,99 en 149 euro als je er ook buitenlandse competities bij wil). De wedstrijden streamen naar je televisie kan op verschillende manieren, onder meer via Chromecast of Apple TV op de televisie.

Voorts zenden ook Orange en Proximus de wedstrijden live uit. Bij Orange betaal je daar 10,99 euro per maand voor, bovenop je bestaande abonnement voor internet en digitale televisie, bij Proximus is dat 16,99 euro per maand (maar voor dat bedrag krijg je er ook buitenlandse competities bij). Abonnees van Play Sports (Telenet) blijven vooralsnog op hun honger zitten: zolang er geen deal is, krijgen zij wel 10 euro korting per maand.

Samenvattingen: enkel op YouTube

Terwijl in Franstalig België de samenvattingen gratis te zien zullen zijn op de RTBF, is dat in Vlaanderen vooralsnog niet het geval. Onder het vorige tv-contract had VIER de rechten op de samenvattingen: die waren te zien in ‘Sports Late Night’. De zender onderhandelt nog altijd met Eleven Sports en dus kunnen de fans voorlopig nog niet terecht op VIER voor de samenvattingen.

Omdat de Pro League eist dat de samenvattingen gratis te zien zijn, zal Eleven Sports de samenvattingen via zijn eigen platform en via YouTube verspreiden.

De VRT blijft wel de rechten houden op het maandagavondmagazine, waardoor Extra Time op Canvas aan zijn twaalfde seizoen kan beginnen. En uiteraard zal er ook in de traditionele tv-journaals een en ander te zien zijn in het kader van de ‘vrije nieuwsgaring’.

Goals en hoogtepunten ‘bijna live’

Opvallende nieuwkomer in het tv-contract is bank-verzekeraar KBC. Die kocht voor de komende vijf jaar de exclusieve rechten op de zogeheten ‘near live clips'. Via de mobiele app van KBC kunnen klanten én niet-klanten ‘Goal Alert’ activeren. Zodra er iets gebeurt tijdens de wedstrijd, krijg je een melding op je smartphone en één à twee minuutjes later kan je via zogeheten ‘near live clips’ de fase bekijken; na afloop komen er ook videosamenvattingen. De dienst is gratis voor eigenaars van een KBC-Plusrekening (80 procent van de rekeninghouders), voor alle anderen is de dienst verkrijgbaar “voor de prijs van een cheeseburger per maand”, klinkt het bij de bank. Hoeveel precies, dat wordt jammer genoeg pas eind augustus duidelijk, wanneer KBC de dienst uitrolt. Nog even geduld...

En de bekermatchen?

Voor de Croky Cup, de Belgische beker dus, verandert er niets. Die wedstrijden worden ook de komende vijf jaar live uitgezonden door DPG Media, de groep boven VTM, Q2 en HLN.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer