Direct naar artikelinhoud
AchtergrondToerisme

Steeds meer landen slaan Belgische toeristen in de ban

Archiefbeeld.Beeld BELGA

‘Waar kan ik heen?’ Op die vraag zijn steeds minder antwoorden mogelijk voor Belgische toeristen, nu ook Finland en het Verenigd Koninkrijk ons land op de rode lijst zetten. Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat andere landen volgen.

Op de ‘coronakaart’ van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kleurt Vlaanderen donkeroranje. Ons gewest heeft dat te wijten aan de meer dan 60 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners die de laatste twee weken zijn geregistreerd. In West-Europa doet enkel het roodgekleurde Luxemburg nog slechter, vooral omdat het land quasi de hele bevolking testte.

Die slechte score ontgaat andere landen niet, klinkt het bij Buitenlandse Zaken. “Net zoals ons land over experts beschikt die zulke kaarten heel nauwlettend in het oog houden, hebben andere andere landen die ook”, zegt woordvoerder Karl Lagatie. Hoewel elk land eigen parameters hanteert, is het algemene principe voor reizen in de EU het relatieve risico. Daarbij wordt de kans om besmet te worden vergeleken tussen twee landen of regio’s. Ligt die op de ene plek een pak hoger, kan de andere besluiten om een oranje of rode kleur toe te kennen.

Dat is de wet die ook ons land nu ondergaat. België werd deze week samen met de Bahama’s en Andorra toegevoegd aan de lijst van quarantainelanden van het Verenigd Koninkrijk. Wie vanuit ons land afreist, moet er twee weken in quarantaine. De maatregel is vanaf dit weekend van kracht. In Estland, Letland, Noorwegen, Ierland en Slovenië geldt al een verplichte quarantaine voor reizigers vanuit België. 

Litouwen laat sowieso geen Belgen meer binnen, en vanaf maandag is dat ook het geval voor Finland. Er komen grenscontroles aan de luchthaven. Er geldt wel een uitzondering voor familiebezoeken, zakenreizen en studenten. Zij moeten bij aankomst veertien dagen in quarantaine.

Vanuit Duitsland wordt dan weer enkel de provincie Antwerpen als risicogebied beschouwd. Wie Duitsland inreist en in de veertien dagen daarvoor in Antwerpen is geweest, moet verplicht in quarantaine volgens de richtlijnen van de bevoegde deelstaat, meldde het Robert Koch Instituut donderdag. Een negatieve covidtest die minder dan 48 uur voor aankomst is afgenomen, is ook een afdoende bewijs. Ook Nederland kleurt Antwerpen oranje, maar daar is quarantaine en een test enkel ‘aangeraden’.

Annulaties

Nu die oranje en rode codes zich opstapelen voor ons land, is de grote vraag natuurlijk: wie volgt nog? “Het valt niet uit te sluiten dat nog landen die beslissing zullen nemen, maar voorlopig zijn dit de enige landen waar we weet van hebben”, zegt Lagatie. Diezelfde boodschap weerklonk echter ook drie dagen voor de Britse en Finse beslissing. Volgens Lagatie wordt de dienst Buitenlandse Zaken “doorgaans enkele dagen voordien ingelicht”.

Intussen blijft ook België de afweging maken voor andere regio’s. Het toekennen van de kleurcodes is de verantwoordelijkheid van Celeval, de cel evaluatie. Op dit moment kennen zij een code rood (verplichte quarantaine en test bij terugkeer) toe aan regio’s in Bulgarije, Frankrijk, Kroatië, Roemenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

In liefst zestien landen zijn er oranje zones, dus quarantaine en test ‘aanbevolen’ bij terugkeer. Dat betekent dat er verhoogde waakzaamheid is in de helft van de landen die België beoordeelt. Er geldt overigens nog altijd een beperking voor alle niet-essentiële reizen naar om het even welk land buiten Europa.

Op de website diplomatie.belgium.be kan iedereen de codes voor Europa raadplegen. Die krijgen wekelijks een update van Celeval. Die onzekere situatie zorgt duidelijk wel voor boek- en annulatiestress, klinkt het in de reissector. Niemand boekt nog buitenlandse reizen, zo stelt de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus, en sommige hotels zouden tot tweehonderd annuleringen per week moeten verwerken.

De algemene regel daar: als reizen naar een land verboden wordt, zoals bijvoorbeeld door Finland, dan is dat een geval van overmacht en kunnen reizigers hun geld terugkrijgen. Maar wie zelf annuleert, zonder negatief reisadvies dus, draait zelf op voor de kosten.