Direct naar artikelinhoud
Federale formatieUpdate

Liberalen willen ‘bubbel van vijf’ aanvullen, maar vragen eerst duidelijkheid

Preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS).Beeld Photo News

In een ultieme poging om de liberalen mee aan boord te trekken, hebben preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) vanmiddag rond de tafel gezeten met de twee liberale partijvoorzitters. Die tonen zich bereid om de ‘bubbel van vijf’ (N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH) aan te vullen, maar vragen eerst duidelijkheid over de geplande formule en coalitie. Ook de groene partijen Ecolo en Groen zijn door Magnette en De Wever uitgenodigd voor een tweede gesprek.

, en

Aan de vooravond van hun tussentijds verslag op het paleis, hebben preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zowel Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert als MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez uitgenodigd aan de onderhandelingstafel. 

Tot nu toe zat de situatie geblokkeerd, want De Wever en Magnette probeerden de liberalen tevergeefs uit elkaar te spelen. Dat ze nu toch met z’n tweeën mochten langskomen, is voor hen een overwinning. Maar de liberalen uitten eerder ook fundamentele bezwaren bij de startnota van de preformateurs. Op economisch vlak bevat die volgens hen te weinig blauwe accenten, terwijl het communautaire luik voor hen veel te ver gaat. Beide zaken vormen echter het fundament van de deal tussen PS en N-VA.

De liberale familie zou nu bereid zijn tot verdere inhoudelijke gesprekken, maar vraagt in ruil ook duidelijkheid van de preformateurs over welke formule men wil hanteren. Willen de preformateurs wel of niet verder met de liberalen of toch liever met de groenen? Of opteert men voor een minderheidskabinet? Zolang er daar geen duidelijkheid over is, wachten de liberalen af.

Zodra de preformateurs duidelijk aangeven dat ze verder willen met MR en Open Vld, willen de liberalen aan tafel gaan zitten om over de inhoud te praten, is te horen. De vraag is dan wel in hoeverre de preformateurs bereid zullen zijn hun nota te herschrijven om rekening te houden met de liberale opmerkingen en eisen. De liberalen herhalen alvast nog eens dat MR en Open Vld aan elkaar vastgeklikt blijven, ondanks de pogingen om de liberale as uit elkaar te spelen.

Alle opties open

Gisteren riepen Magnette en De Wever de partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V), Maxime Prévot (cdH) en Conner Rousseau (sp.a) al bij zich. Op deze vergadering bevestigden de onderhandelaars van de ‘bubbel van vijf’ - N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH - dat ze samen vooruit willen. Desnoods in een minderheidsregering, die 69 van de 150 zetels in het parlement heeft. Maar liefst met een normale meerderheid. Wellicht gaven CD&V, cdH en sp.a op deze vergadering een mandaat aan het topduo om deze piste uit te testen.

Dat De Wever en Magnette voorlopig alle opties openhouden, blijkt uit het feit dat ook de groenen opnieuw zijn uitgenodigd voor een gesprek. Dat gesprek zou “in de loop van volgende week” plaatvinden, bevestigde Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo in Terzake. Ook voor hem “ligt de bal in het kamp van De Wever en Magnette”. Calvo herhaalde in Terzake dat de groenen wel bereid zijn om over de inhoud te praten, maar dat er dan wel “veel aan de nota moet veranderen”. Zo is klimaat “de grote afwezige” en is het communautaire pakket in de nota “behoorlijk explosief”.

De piste voor een minderheidsregering wijst Groen af. “Zo’n formule werkt niet. Er moet een volwaardige regering op de been worden gebracht die de ambitie heeft om door te werken. We hebben al een jaar verloren”, aldus Calvo.