© kma

© kma

© kma

© kma

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Melkkoelwagen met aanhangwagen slipt op spekglad Straateinde en kantelt in gracht

Een melkkoelwagen met aanhangwagen - samen goed voor een inhoud van ruim 16.000 liter melk, slipte en kantelde donderdagochtend op het spekgladde Straateinde in Viersel, vlakbij de grens Massenhoven.

Kristin Matthyssen

De vrachtwagen van het Duits zuivelbedrijf Arla kwam van een melkveehouder uit Malle en draaide om zes uur ’s ochtends het Straateinde in om de melkkoeltanks van boer Wim Kenis leeg te maken. Dat gebeurt elke twee dagen. De twee chauffeurs waren nog maar net Straateinde ingedraaid of de vrachtwagen raakte onbestuurbaar. Het nieuw asfalt van de op zich al smalle baan lag er spekglad bij. Ongeveer een klein uurtje na het ongeval kwamen de gemeentediensten strooien.

De twee Duitse chauffeurs bleven gelukkig ongedeerd. Vanuit Pronsfeld moest een andere koelwagen overkomen om de melk over te hevelen vooraleer de combinatie rechtgetakeld kon worden. Eerst werd de remorque met daarin zo’n 6.000 liter leeggemaakt, daarna volgden de 10.000 liter uit de grote koelwagen. Bij het bevestigen van de slangen in de koeltanks ging spijtig genoeg heel wat melk verloren. Het weiland aan Straateinde zat precies onder een laag milkshake. Straateinde bleef tot ongeveer 16u afgesloten voor verkeer.

Bij boer Wim Kenis zaten 15.000 liters lekkere verse melk in de tank te wachten, die ook nog opgehaald moesten worden door de extra wagen die uit Duitsland moest komen, want anders kon hij ’s avonds zijn koeien niet meer melken omdat zijn tanks vol zaten. Kenis’ kinderen Jinte (3), Siebe (5) en Ties (8) waren onder de indruk van het spektakel. “De baan lag er echt spiegelglad bij”, getuigt Wim. “Zelfs te voet geraakte je er niet over. Dat nieuw asfalt maakt alles nog gladder.”

Volgens bewoonster Hilda De Laet is het Straateinde met het nieuw asfalt ook wat hoger en boller gaan liggen. Gelukkig hielden de Duitsers de moed erin. “Doe zoals Cleopatra”, gebaarde een Duitser naar Hilda, wijzend naar de melkplas in de wei en doelend op de Egyptische koningin die zich in melk baadde. De overgehevelde melk kan nog verwerkt worden in pudding omdat de buitentemperatuur zo laag is momenteel.

(kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER