Het geld voor het onderzoek van Pierre Van Damme naar het aantal besmettingen, kwam van een Antwerpse weldoener.
Volledig scherm
PREMIUM
Het geld voor het onderzoek van Pierre Van Damme naar het aantal besmettingen, kwam van een Antwerpse weldoener. © BELGA

Geld voor wetenschappelijk onderzoek komt steeds vaker van bedrijven en particulieren: “Dit laat ons toe 'out of the box' te denken”

Al 800.000 Belgen zijn besmet geraakt met Covid-19, stond er vorige week in deze krant. Bevinding uit een onderzoek van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties, geleid door professor Pierre Van Damme (UA). "Een onderzoek dat we helemaal zelf hebben moeten financieren", merkte de professor daarbij op. Private financiering van wetenschappelijk onderzoek is niet nieuw. Maar het fenomeen neemt een steeds hogere vlucht.

9 reacties

  • Marc Spandel

    4 jaar geleden
    Ook voor 'experts' geldt de regel "Wiens brood men eet... diens woord men spreekt!".
  • Frits Vandenberge

    4 jaar geleden
    Dit is een win-win situatie. De bedrijven investeren zwaar in onderzoek, soms levert dit niets op, maar meestal maken ze uiteindelijk winst. Er worden nieuwe vaccins en geneesmiddelen ontwikkeld voor de bevolking zonder dat dit met belastingen betaald moet worden.
  • ghislain lefever

    4 jaar geleden
    Vooral bedrijven dus. Is men ook schatplichtig aan: promotie van vaccins en andere. Wat een perfide wereld.
  • Ken Grootjans

    4 jaar geleden
    De smeekbede om meer geld van de belastingbetaler, daar is het om te doen. Officieel zijn er tien maal minder, de rest is gokwerk. Door de testresultaten van steekproeven in een databank te stoppen kan men door interpolatie een idee krijgen van het reëel aantal besmettingen. Lijkt mij dat de belastingbetaler dit al dik betaald.
  • Albert Jacobs

    4 jaar geleden
    Natuurlijk als men teveel geld heeft en men mag het dan nog aftrekken van de belastingen