Direct naar artikelinhoud
Entomologie

Nieuwe insectensoort duikt op in Leuvense achtertuin

Nieuwe insectensoort duikt op in Leuvense achtertuin
Beeld rv

Een nieuwe insectensoort is voor het eerst in ons land opgedoken. De Mantispa styriaca werd begin augustus gespot in een achtertuin in Leuven. Dat meldt Natuurpunt.

De nieuwe soort lijkt op een kruising tussen een gaasvlieg en een bidsprinkhaan. Het heeft lange voorpoten die geëvolueerd zijn tot krachtige grijparmen, die in minder dan zestig milliseconden kleine insecten kunnen vangen. Het insect vertoont veel gelijkenis met de Europese bidsprinkhaan, die in 2019 voor het eerst in Vlaanderen opdook.

“Toen ik het beestje opmerkte in een nachtvlinderval in mijn achtertuintje in Leuven herkende ik het niet meteen”, zegt Pieter Moysons van Natuurstudiegroep Dijleland. “Na enig opzoekwerk bleek het om een nieuwe soort voor België te gaan.”

De soort heeft nog geen Nederlandstalige naam, maar Natuurpunt suggereert bidgaasvlieg. De Mantispa styriaca behoort tot de orde van de netvleugeligen waarin ook kevers, libellen en vlinders ondergebracht worden.

Het insect leeft in Zuid- en Centraal-Europa. De dichtstbijzijnde populaties bevinden zich in het midden van Frankrijk. Vermoedelijk is het beestje met voertuigen meegelift vanuit Zuid-Europa. De vindplaats bevindt zich op tweehonderd meter van het treinstation van Leuven en maakt die veronderstelling aannemelijk.

Natuurstudiegroep Dijleland en Natuurpunt Studie zullen in opdracht van de stad Leuven een grote inventarisatie uitvoeren van het spoorweggebied Leuven-Noord. Spoorwegterreinen leveren wel vaker zuiderse gasten op. Een van de bekendste is de muurhagedis, die via het spoornetwerk heel Vlaanderen verovert.