Zware brand bij fruit- en groentehandel: drie loodsen gaan in vlammen op

In Stabroek heeft er zaterdagnamiddag een hevige brand gewoed aan het Laageind. Drie loodsen van groente- en fruithandel Dobbels-Cuypers hadden er vuur gevat. Meteen werd groot alarm geslagen. De brandweerkorpsen van Kapellen, Berendrecht en Kalmthout rukten meteen uit, maar de loodsen redden was bij aankomst al niet meer mogelijk. Een brandweerman raakte lichtgewond.

“We werden iets na 14 uur opgeroepen voor een brand in een hangar op het Laageind”, vertelt brandweerofficier Koen Vanderzwalm van Brandweer Zone Rand. “Bij aankomst betrof het al een uitslaande brand, die is overgeslagen naar alle aanpalende hangars. De schade is zeer groot, de loodsen zijn in hun volledigheid verloren.”

In totaal waren zo’n 80 brandweermannen, zowel van Zone Rand als van Brandweer Zone Antwerpen, in de weer op het Laageind. “We hebben inderdaad onmiddellijk opgeschaald en ingezet op bijkomende ploegen. Niet omdat de brand op zich extreem moeilijk was, maar wel omdat de inzet van onze manschappen bij deze hitte zeer veel vraagt en de mensen tijdig afgelost moeten worden voor hun eigen gezondheid”, legt Vanderzwalm uit.

 ©  BFM

Bij het begin van de interventie raakte een brandweerman lichtgewond, hij liep meerdere brandwonden op. Over de oorzaak van de brand bestaat nog geen duidelijkheid. De lokale politie Noord onderzoekt de zaak verder.

Asbest

Vermoedelijk lag er asbest op een van de daken van de loodsen. “Dat zijn we verder aan het onderzoeken. De adviseur gevaarlijke stoffen kwam ter plaatse om dat te onderzoeken”, aldus Vanderzwalm. “Er waren ook een aantal andere gevaarlijke stoffen aanwezig in de loodsen, maar het brandgevaar is voorlopig geweken. Het is nu nog een kwestie van lang nablussen.”

Burgemeester Rik Frans (N-VA) dringt erop aan om stalen te nemen, zodat met zekerheid bekend wordt of er al dan niet asbest is vrijgekomen. “We hebben geleerd uit het verleden. Bij de laatste twee branden kregen we telkens te maken met asbest dat vrijkwam. Daardoor weten we dat het van belang is om daar zo vlug als mogelijk duidelijkheid over te hebben.”

Werkzaamheden

Het was voor de brandweerlui erg moeilijk om bij de brand te komen. Dat komt onder meer omdat er volop werkzaamheden zijn aan het Laageind en alle verkeer over een pas aangelegde smalle asfaltstrook moest. Chauffeurs verminderden hun snelheid om te kijken waar de zwarte rookpluim vandaan kwam.

De brandweerwagens hadden dan ook in het begin moeite om bij de brandende loodsen te komen. Dat lukte uiteindelijk toch langs een smalle oprijstrook, die tot bij de brandende loodsen loopt. Het duurde echter nog een hele tijd voor er een ladderwagen tot daar kon manoeuvreren.

 ©  BFM

 ©  EVDW

 ©  EVDW

 ©  BFM

 ©  EVDW

 ©  BFM

 ©  JTP

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

 jtp/evdw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER