Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Koning verlengt opdracht van De Wever (N-VA) en Magnette (PS) tot 17 augustus

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld BELGA

Na ruim een uur hebben N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette het Koninklijk Paleis zaterdag om 16 uur weer verlaten. De koning verwacht hen op 17 augustus opnieuw, met een nieuw rapport in handen. Dat meldt het Paleis zaterdagnamiddag. In het korte communiqué nodigt de koning ‘de betrokken partijen uit om een grote verantwoordelijkheidszin aan de dag te leggen om spoedig tot een regeerakkoord te komen’.

Beide koninklijk opdrachthouders waren daar net een uur eerder aangekomen om koning Filip een nieuwe stand van zaken te geven van de zoektocht naar een formule om een nieuwe federale regering op de been te brengen. Bij hun aankomst had geen van hen enige commentaar gegeven en ook bij hun vertrek deden ze dat niet. De N-VA-voorzitter en de PS-voorzitter stonden na hun gesprek met de koning wel enkele minuten te praten alvorens in hun wagens te stappen.

Snel een regering vormen is “primordiaal”, zegt PS-voorzitter Paul Magnette zaterdagnamiddag in een videoboodschap op Twitter. “Er moet echt dringend een federale regering gevormd worden”, beklemtoont Magnette. “Er zijn vandaag vijf politieke formaties die 70 zetels vertegenwoordigen. Zij zijn bereid om vooruit te gaan, maar jammer genoeg is dat niet genoeg. We hebben nog zeker een partij nodig, en dus doen we verder. De komende dagen ontmoeten we nog de groenen en de liberalen.” 

Twitter bericht wordt geladen...

Broodnodig gesprek

Een week na hun vorige visite konden N-VA-voorzitter De Wever en PS-kopman Magnette weinig nieuws vertellen aan de koning. Even leek het gisteren de goede kant op te gaan. In de namiddag nodigden De Wever en Magnette zowel Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert als MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez uit op de koffie. De bedoeling was om na te gaan of de twee liberalen toch nog mee aan de onderhandelingen van een nieuwe federale regering zouden willen beginnen.

Dat gesprek was broodnodig, want sinds vorige vrijdag zit de temperatuur tussen de liberalen en de preformateurs onder nul. Dat het duo de liberalen tevergeefs uit elkaar probeerde te spelen, om vervolgens te flirten met de groenen, zit hen nog altijd dwars. Zeker nu de ‘bubbel van vijf’ – N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH – ook nog overweegt om zonder hen een minderheidsregering te vormen, met 69 van de 150 zetels in de Kamer.

De liberalen kaatsen de bal terug. Als de vijf hen erbij willen om een volwaardige regering met een meerderheid te vormen, dan moet ze eerst duidelijk maken welke samenstelling ze wensen. “Willen ze nu een minderheidskabinet, een coalitie met de groenen of een coalitie met ons? We zouden het graag weten”, klonk het na afloop van het gesprek. Bovendien zou De Wever nog steeds de indruk geven dat hij MR wil lossen.

Lees ook

Zit de paradigma­shift van Bart De Wever eraan te komen? Eigenlijk wel

Zolang ze geen zekerheid krijgen, kunnen de liberalen naar eigen zeggen niet over inhoud praten. “Wij gaan geen regeerakkoord schrijven om dan in de oppositie te zitten en onze mond niet meer te kunnen opendoen”, zegt een partijtopper.

Het zal, kortom, nog wel even duren voor het duidelijk wordt hoe de nieuwe regering eruit zal zien. “We hebben sinds 26 mei nog nooit zo dicht bij een regering gestaan”, zo vat een socialist samen. “Maar iemand zal uiteindelijk zijn koppigheid opzij moeten zetten.”