Direct naar artikelinhoud

Frankrijk wil 33 miljoen euro van Britten voor bewaking Kanaal

Illustratiebeeld.Beeld AP

De Franse regering zal Groot-Brittannië vragen 30 miljoen pond (33,2 miljoen euro) te betalen om het Engelse Kanaal te bewaken. Zo moeten vluchtelingen worden gestopt die vanuit Frankrijk met boten naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Dat meldt The Sunday Telegraph.

Britse ministers hebben nog niet besloten of ze akkoord gaan met de Franse eisen, meldde de krant, daarbij verwijzend naar een bron binnen het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De afgelopen dagen hebben honderden mensen, waaronder kinderen en zwangere vrouwen, de gevaarlijke oversteek van 33 kilometer tussen Frankrijk en Groot-Brittannië gemaakt. Ze maken gebruik van het warme weer en de kalme zee. De Britten hadden de Fransen dan ook opgeroepen harder op te treden tegen migranten die het Kanaal oversteken.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels de hulp van het leger ingeroepen bij de grensbewaking. In een verklaring laat het ministerie van Defensie weten te bekijken hoe "we het meest effectief kunnen helpen.”