Direct naar artikelinhoud
KusttoerismeNMBS

NMBS roept op om geen trein naar de kust te nemen

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) verzocht de NMBS gisteren om de extra treinen naar Oostende te schrappen.Beeld BELGA

De NMBS raadt reizigers af om naar de kust te sporen. Wegens het hete weer wordt een te grote volkstoeloop verwacht. De (extra) treinen naar de kust die op dit ogenblik in de reisplanner van de spoorwegmaatschappij staan, zijn wel voorzien om te rijden.

“Het is mogelijk dat de toegang naar de kustgemeenten en stranden door de lokale autoriteiten wordt geweigerd. Hoewel de treinen rijden naar de kust, raden we aan om niet naar de kust te sporen”, klinkt het bij de NMBS. De boodschap werd ook per bericht naar alle houders van de app gestuurd.

Het bericht dat alle houders van de NMBS-app kregen.Beeld DM

Waarnemend West-Vlaams gouverneur Anne Martens vraagt de NMBS intussen om niet meer mensen dan toegelaten te vervoeren. Gisteren zouden treinen met een bezetting van 115 procent naar de kust gereden zijn en dat is volgens haar “niet verantwoord”.

Oostende sluit station dan toch niet

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) vroeg de NMBS gisteren met aandrang om vandaag geen extra treinen naar zijn stad te laten rijden. Het is volgens de burgemeester onmogelijk geworden om iedereen op een veilige manier over de stranden te spreiden.

De veiligheidscel besloot aanvankelijk het station te sluiten, maar keert nu op die beslissing terug. Voorwaarde is wel dat de andere stations aan de kust ook open blijven.

Twitter bericht wordt geladen...

Na de massale vechtpartij op het strand van Blankenberge heeft de kuststad beslist om vandaag dagtoeristen te weren. Enkel inwoners, mensen met een tweede verblijf en meerdaagse verblijfstoeristen zijn welkom in Blankenberge. De kuststad wil ook niet dat er tussen 9 en 16 uur nog treinen zouden aankomen. Maar in de reisplanners van de NMBS staan op dit moment nog steeds treinen naar Blankenberge opgenomen in die periode.

Ook Knokke-Heist weert tot nader order dagtoeristen van zijn grondgebied na vechtpartijen. Wie naar Knokke-Heist wil komen, zal een bewijs moeten voorleggen om de reis te verantwoorden, meldde burgemeester Leopold Lippens. Hij verwees daarbij naar de incidenten van de voorbije dagen. Vanaf vandaag vinden er grootschalige controles plaats die onvermijdelijk zullen resulteren in lange files, waarschuwt de gemeente. 

De NMBS laat de treinen dus rijden, maar vraagt de reizigers wel om de richtlijnen van de (lokale) overheden te volgen, “in dit geval dus deze van de stad Blankenberge/Knokke om zo te kijken of hun reisdoel toegelaten is”.