Is het te laat om nog op de goudtrein te springen?

De goudprijs ging eerder deze week voor het eerst boven de magische grens van 2.000 dollar. Het edelmetaal is al ruim 30 procent meer waard dan begin dit jaar. Is er nog ruimte voor verdere koersstijgingen?

Het was afgelopen dinsdag een historische dag in de financiële geschiedenis. Op de Londense beurs werd voor het eerst meer dan 2.000 dollar betaald per per troy ounce (zo’n 31,1 gram), of een slordige 500 dollar meer dan bij de jaarwisseling.

bron: Goldwasser Exchange

Goud maakte de voorbije weken een grote comeback als veilige haven in onzekere financiële tijden. Bij het begin van de coronacrisis leek het er even op dat goud die eeuwenoude status kwijtgespeeld was, maar het sentiment is weer helemaal gekeerd.

‘Maar bij twee eerdere gelegenheden scheerde het goud dergelijke hoge toppen: in 2011, toen het Amerikaanse Congres verlamd werd door de stemming over de federale begroting, en bij het begin van de jaren tachtig, toen de Islamitische revolutie in Iran de vrees aanwakkerde dat de olietoevoer uit het Midden-Oosten zou onderbroken worden’, merkt de beursvennootschap Goldwasser Exchange op.

Inflatievrees

De populariteit van goud wordt aan verscheidene factoren toegeschreven:

  • De ongebreidelde geldcreatie door de centrale banken wakkert de vrees voor inflatie aan. Hoge inflatie kan de reële rente (rente min inflatie) van vastrentende beleggingen negatief en dus minder aantrekkelijk maken.
  • Met de presidentsverkiezingen in zicht stijgen in de VS zowel de externe spanningen (China) en als de interne spanningen (Black Lives Matter, de loodzware coronatol en twijfel over een goed verloop van de verkiezingen).
  • De Amerikaanse dollar verloor terrein tegenover de euro en andere munten. Sommigen stellen zelfs de rol van de dollar als internationale reservemunt in vraag.
  • En alles overschaduwend blijft het onzeker hoe de coronacrisis wereldwijd gaat evolueren in het komende jaar.

‘Geen bubbel’

Verscheidene analisten wijzen erop dat die onderliggende factoren niet meteen gaan verdwijnen in de komende maanden, en wellicht nog zullen verhevigen. Dat is ook de reden waarom het invloedrijke beurshuis Goldman Sachs verwacht dat de goudprijs binnen het jaar verder zal stijgen naar 2.300 dollar. Goldman is ook ‘bullish’ voor zilver, dat ook aan een opmars bezig is.

Ook volgens de grondstoffenexperts van Schroders is de rally in goud nog lang niet voorbij. Het Londense beurshuis monitort verscheidene waarschuwingslichten die kunnen wijzen op oververhitting op de financiële markten. Volgens die checklist is er geen sprake van een gevaarlijke speculatieve bubbel.

‘Sommige beleggers balen dat zij de rally gemist hebben en denken dat het edelmetaal nu te duur is om nog te kunnen profiteren van een prijsstijging. Maar met een langetermijnvisie van jaren in plaats van weken of maanden, is dit een verkeerd uitgangspunt. Deze cyclus kan nog wel even voortduren’, verwacht Schroders.

De drie meest gangbare manieren om in goud te beleggen zijn:

  • Fysiek goud kopen, zoals munten of staven
  • Beleggen in goudtrackers, fondsen die de goudkoers volgen en fysiek goud bijkopen wanneer er extra geld in het fonds belegd wordt
  • Aandelen kopen van goudmijnbedrijven, met het voorbehoud dat hun koersprestaties ook afhangen van hun operationele efficiëntie bij het delven van goud.

‘Goud creëert geen waarde’

Uiteraard zijn er ook ‘non believers’, met superbelegger Warren Buffett als de meest geciteerde. Volgens Buffett is goud niet meer dan een blinkende klomp die geen winsten of dividenden creëert, zoals een aandeel, een ook geen rente, zoals een obligatie. ‘Goud zit daar gewoon niets te doen.’

Andere sceptici wijzen erop dat de recente klim van de goudprijs geen rationele grond heeft: de aandelenmarkten breken record op record, en van hoge inflatie is op dit moment geen sprake. Er is dus op dit moment geen reden om in goud te schuilen, argumenteren ze.

Mondmaskers

Nog dit: mondmaskers in goud groeien in sommige landen uit tot een statussymbool. Een Indiase zakenman haalde vorige maand de wereldpers met zijn gouden mondmasker ter waarde van 3.500 euro. In Turkije maken gouden mondmaskers, kostprijs tot 10.000 euro, opgang als huwelijksaccessoire voor de bruid. Of hoe de coronacrisis verrassende nieuwe niches creëert voor goudsmeden en juweliers.

Een reportage van de Turkse zender A Haber over het fenomeen van gouden huwelijksmaskers – screenshot A Haber

Lees ook: Waarom stijgt de zilverprijs?

Meer