5 ‘low’ of ‘no alcohol’ cocktails voor een verfrissend happy hour zonder schuldgevoel
Frisse cocktails sippen in hartje zomer: yes, please. Beetje lastig wel dat je dat niet onbeperkt kan doen, anders lig je al snel onder tafel. Tenzij met de recepten van de Belgische website Low-No.com dan, zij zijn gespecialiseerd in cocktails met weinig of geen alcohol. Dit zijn onze vijf favorieten.
Het Belgische platform ‘Lowno’ heeft een missie: ‘de manier waarop we drinken veranderen’. Ze willen dat we meer mindful met drank omgaan en ons bewuster zijn van wat in ons glas zit. Daartoe delen ze niet alleen creatieve recepten voor ‘low’- en ‘no’-cocktails, oftewel cocktails met weinig of geen alcohol. Ze interviewen ook chefs en andere foodies over hun visie op alcohol(vrij) en ze tippen alcoholvrije alternatieven – gins, bijvoorbeeld – die door hen getest en goedgekeurd zijn. Plus, je vindt ze (in non-coronatijden) met hun ‘low/no’-cocktails ook op verschillende events.
Het is een initiatief van de Antwerpse bartender Lou Claessens. Hij heeft het gehad met basic, en dus meestal teleurstellende mocktails en wil met Lowno bewijzen dat non-alcoholische cocktails ook gastronomische hoogstandjes kunnen zijn. Eerder dit jaar lanceerde hij samen met andere topbartenders ook ‘Cocktail Maison’, een pakket met alle ingrediënten voor twee low- of no-cocktails om thuis mee aan de slag te gaan. Geen zin om op dat pakket te wachten? Wij delen vijf delicieuze recepten van Low-No.com om zelf mee aan het shaken te slaan.
NO: De Cosnopolitan
Moeilijkheidsgraad: medium; alcoholpercentage: 0 procent
“Iedereen kent de Cosmopolitan wel, het is de perfecte balans tussen de zuren van cranberry en citroen en de zoete toets van sinaasappel. Het non-alcoholische alternatief ‘Stryyk not vodka’ vervangt de vodka in dit recept. Het brengt toetsen van peper, mint en komkommer.”
Dit heb je nodig
40 ml Stryyk Not Vodka, 25 ml cranberrysap, 15 ml citroensap, 15 ml suikersiroop, 5 ml sinaasappelsap, ijsblokken en zeste van sinaasappel
Voor de suikersiroop
Voeg 500 ml water toe aan een kookpot. Voeg 500 g suiker toe. Kook op tot de suiker opgelost is. Laat afkoelen.
Zo maak je het
Bereid de cocktail in een ‘boston shaker’ (een tweedelige shaker, waarvan een van de twee delen een glas is). Doe alle ingrediënten in de shaker en shake ongeveer 25 seconden. Zeef de cocktail uit in een glas. Werk af met de zeste van sinaasappel.
LOW: De Bitter Sweet Symphony
Moeilijkheidsgraad: makkelijk; alcoholpercentage: 4,5 procent
“De befaamde likeur uit Frankrijk genaamd Suze biedt in deze drink een mooie bittere basis met toetsen van gentiaan (een eetbare bloem). De likeur balanceren we uit met een beetje limoen en toppen we af met gingerbeer voor een extra spicy gevoel.”
Dit heb je nodig
50 ml Suze (15%), 15 ml limoensap, 100 ml gingerbeer, ijsblokken, een schijf gember
Zo maak je het
Vul een tumblerglas met ijsblokken en giet alle ingrediënten over het ijs. Werk af met het gingerbeer en roer om met een lepel. Garneer met het schijfje gember.
NO: De Saffran Sour
Moeilijkheidsgraad: medium; alcoholpercentage: 0 procent
“Sours horen bij de eerste lichting van mixed drinks. Jerry Thomas, een van de grondleggers van de cocktailcultuur in Amerika, nam al in 1862 een aantal sours op in zijn cocktailboek. Wij maken een sour met het bitterzoet non-alcoholische aperitief Everleaf, wat citroen om de zuren aan te halen en een homemade saffraansiroop. Met aquafaba (het sap van kikkererwten, een veganistisch alternatief voor eiwit) zorgen we voor luchtigheid en textuur.”
Dit heb je nodig
50 ml Everleaf, 10 ml Minus 8 Verjus white (friszuur sap van onrijpe druiven, dit alternatief werkt ook), 10 ml citroensap, 10 ml saffraansiroop, 10 ml aquafaba, ijsblokken
Voor de saffraansiroop
Laat 500 ml water en 500 g suiker inkoken tot de suiker opgelost is. Voeg er vijf draadjes saffraan aan toe en laat drie uur trekken. Zeef daarna de saffraan uit de siroop.
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten samen in een ‘boston shaker’ en shake ongeveer 20 seconden. Zeef de cocktail uit in een gekoeld glas (een champagnecoupe bij voorkeur) zonder ijs.
LOW: De Midi Tonic
Moeilijkheidsgraad: makkelijk; alcoholpercentage: 7 procent
“‘Midi Apéritifs’ is een nieuw en Belgisch aperitief. De mediterraanse drank is gebaseerd op een Franse Syrah roséwijn en bestaat uit een selectie frisse vruchten en kruiden als cassis, bergamot, rozemarijn, venkelzaad, artisjok en alsem. Een smaakvolle basis voor een gin-tonic.”
Dit heb je nodig
5 cl Midi Apéritifs Classic Red, 10 cl tonic (Fever-Tree Mediterranean), zeste van sinaasappel en ijsblokken
Zo maak je het
Vul een tumblerglas met veel ijsblokken. Voeg 5 cl Midi Apéritifs Classic Red toe en top af met 10 cl tonic. Garneer met de verse zeste van sinaasappel.
NO: De Nona Collins
Moeilijkheidsgraad: makkelijk; alcoholpercentage: 0 procent
“Nona June is een Belgische non-alcoholische gin op basis van negen botanicals, met centraal de jeneverbes. Deze cocktail is een twist op de Tom Collins, een drankje dat voor het eerst in 1876 werd gepubliceerd door de grondlegger van de Amerikaanse cocktail scene, Jerry Thomas.”
Dit heb je nodig
50 ml Nona June, 30 ml citroensap, 20 ml suikersiroop, 35 ml soda, ijsblokken, zeste van sinaasappel, tijm
Voor de suikersiroop
Voeg 500 ml water toe aan een kookpot. Voeg 500 g suiker toe. Kook op tot de suiker opgelost is. Laat afkoelen.
Zo maak je het
Bereid de cocktail in een ‘boston shaker’. Doe alle ingrediënten in de shaker en shake ongeveer 25 seconden. Zeef de cocktail uit in een glas met extra ijsblokken. Werk af met de soda, de zeste van sinaasappel en een takje tijm.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
Santé! Mixoloog Hannah Van Ongevalle deelt drie cocktailreceptjes
Een terrasje doen, bijpraten met vrienden en ondertussen van een heerlijke cocktail nippen: het coronavirus mag dan wel roet in het eten gegooid hebben voor een groot deel van dat lijstje, cocktails drinken kan wél nog. Mixoloog, bartender en eigenaar van ‘The Motel’ Hannah Van Ongevalle, die samen met haar familie cocktailbar The Pharmacy in Knokke runt, deelt drie receptjes die je ook gemakkelijk thuis kan maken. -
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
-
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Verplancken