Direct naar artikelinhoud
KusttoerismeBlankenberge

▶︎ Drie verdachten worden voorgeleid na vechtpartij in Blankenberge: ‘Gekenden uit Brussel’

De politie drijft de massa uiteen.Beeld Bart Boterman

Tijdens de rellen in Blankenberge zijn 20 amokmakers gearresteerd, meldt de lokale politie. Daarvan zijn er drie gerechtelijk gearresteerd. Zij zullen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De namen waren bekend bij de ordediensten.

Bekijk nu: vechtpartij in Blankenberge

Video wordt geladen...

De andere zeventien werden intussen vrijgelaten, maar kregen wel een proces-verbaal en worden mogelijk nog vervolgd. Volgens de lokale politie Blankenberge/Zuienkerke waren alle arrestanten afkomstig uit Brussel en buurgemeenten. “Alle namen zijn goed gekend bij de ordediensten”, klinkt het.

De amokmakers kunnen worden vervolgd voor opzettelijke slagen en verwondingen, weerspannigheid of zelfs gewapende weerspannigheid. In het eerste geval en tweede geval kan dat celstraffen opleveren tot zes maanden en in het derde geval van drie maanden tot twee jaar. Wie al eerder veroordeeld werd voor dergelijke feiten, riskeert dubbel tarief te krijgen wegens herhaling. Het valt echter af te wachten of het parket de herrieschoppers naar de correctionele rechtbank doorverwijst. Al liet procureur des Konings Filiep Jodts van het parket van West-Vlaanderen al weten dat het parket streng zal vervolgen.

Groep keerde zich tegen politie

De calamiteiten begonnen zaterdagmiddag ter hoogte van een strandbar nabij de pier in Blankenberge. Een veertig man grote groep keerde zich tegen de politie nadat hen eerst door de strandredders gevraagd werd om de golfbreker te verlaten, gezien daar zitten verboden is. Het werd ook hoogwater en mensen kwamen te dicht bij elkaar te zitten op het strand. 

De gemoederen laaiden op en de groep wou geen gevolg geven aan het politiebevel. Volgens getuigen vlogen de parasols, strandstoelen, piketten en windzeilen in het rond tijdens de confrontatie. Verschillende politiemensen werden aangevallen. Politiezones Oostende, Bredene/De Haan en de federale politie kwamen massaal met versterking. Ook verschillende hondenbrigades werden ingezet.

Opstandige strandgangers werden omsingeld en sommigen gearresteerd en meegenomen in de combi’s. Intussen was het over de koppen lopen over de zeedijk. Duizenden dagjestoeristen volgden er het schouwspel. De afstandsregels werden in geen elk geval gerespecteerd. De soms zwaar gepantserde politie probeerde de massa uiteen te drijven in verschillende ploegen. Ook daar werden enkele heethoofden uit de massa geplukt en gearresteerd. Er waren zo’n 120 agenten op de zeedijk aanwezig op een gegeven moment. 

Nog een heethoofd wordt gearresteerd.Beeld Bart Boterman

Gesloten voor dagtoeristen

Na de arrestaties keerde de rust nog niet meteen terug. Enkele heethoofden slaagden er opnieuw in om de politie uit te dagen. Opnieuw werden verschillende jongeren gearresteerd. De burgemeester Daphné Dumery (N-VA) betreurt de incidenten. 

Vandaag wordt de stad afgesloten voor dagjestoeristen. Zo wil de stad bijvoorbeeld geen treinen meer laten aankomen tussen 9 en 16 uur. “Onze stad heeft een time-out nodig”, zegt Dumery. “Dat betekent dat we dagjestoeristen morgen, zondag 9 augustus, zo veel mogelijk willen weren uit Blankenberge. Enkel inwoners, tweedeverblijvers, de meerdaagse verblijfstoeristen en mensen die werken in onze stad zullen worden toegelaten. Politiecontroleposten zullen worden opgesteld langs de invalswegen. Wie dus in Blankenberge toekomt zal dus een geldige reden moeten hebben om toegang tot de stad te krijgen. Met deze maatregel proberen we de rust te laten weerkeren”.

De vechtpartij komt er nauwelijks een dag na de oproep van Oostends burgemeester Bart Tommelein om baldadige toeristen aan de kust strenger te bestraffen.

Ook in Knokke was er een vechtpartij aan de gang vandaag.

Video wordt geladen...