Circusartieste bouwt hooizolder om tot minitheater

© evb

Ooit trad Natasha Sobolewski (55) uit Kampenhout als circusartieste overal ter wereld op. Eerst bij het legendarische Circus De Jonghe, later freelance bij de grootste gezelschappen. Nu toverde ze haar hooizolder om tot podiumzaal waar ze naast theater ook muzikaal talent promoot.

Erik Van Eycken

Bij Natascha Sobolewski uit Kampenhout kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Dat kan ook moeilijk anders, als achterkleindochter van de circusdirecteur die Circus De Jonghe oprichtte in de negentiende eeuw. Haar overgrootvader begon met theater te spelen tijdens kermissen in 1886 en introduceerde als een van de eerste een schouwspel met elektriciteit. In 1923 kocht de familie een groot domein langs de Liersesteenweg in Mechelen waar het circus min of meer huisvestte.

Toen Natascha nog jong was, in de jaren zestig, kwam er abrupt een einde aan de mooie familietraditie. Maar het virus had ze te pakken. “Ik reisde de wereld af met verschillende grote circussen. Soms als clown, soms als presentatrice. Later begon ik te werken bij Sabena”, zegt Natascha. Van Mechelen verhuisde ze omwille van de hoge huurprijzen naar Kampenhout. Sinds twee jaar organiseert ze elke maand thuis exclusieve theaterstukken waar het improvisatietheater een grote rol bij speelt.

Dure theaterzalen

“Een zaal huren is erg duur, dan zou ik er verlies bij maken. Ik doe het uit passie voor het beroep. Daarom besliste ik een deel van mijn huis om te bouwen tot kleine theaterzaal voor vijftig mensen. De zitjes komen zelfs uit de familiale circustent.”

“Hoe mensen zich kunnen vervelen, begrijp ik niet”, zucht Natascha.

“Altijd wel ben ik met iets bezig. Is het niet met mijn werk als communicatiedeskundige, is het met mijn hobby hier thuis.”

“Voor 2017 maakte ik goede voornemens”, geeft ze aan. “Een daarvan is dat ik me voortaan naast theater ook zal verdiepen in de muziek. De eerste optredens staan geboekt, op 22 en 28 januari.”

Ook bij de naamgeving van haar theater thuis vergeet ze de familietraditie niet. Ze doopte het om tot Home Theater De Jonghe. Toch kan Natascha niet verbergen dat ze ooit nog een eigen zaal wil om haar hobby verder te doen groeien.

Vast publiek

“Ook nu zijn de huurprijzen doorgaans hoog. Ik ben er nog steeds niet uit of ik hierin wil investeren. En soms denk ik dat ik niet moet groeien, want nu kan ik het nog allemaal alleen aan.”

De voorbije twee jaar kreeg Natascha een ‘vast’ publiek, toch is iedereen steeds welkom.

“Soms komen geïnteresseerden hier helemaal alleen toe. In een mum van tijd leggen ze contacten met andere aanwezigen. Ik heb gewoon een heel tof publiek dat het vak van artiest weet te appreciëren. En toegegeven, ik geef veel van mezelf om het draaiende te houden.”

INFO

www.theaterdejonghe.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen