Dankzij Keizer Karel krijgen hier zondag opnieuw alle gezinshoofden geld

© dco

Financieel beheerder Mik Lenseclaes van Overijse zal zondag 8 januari weer naar Tombeek trekken. Om aan de gezinshoofden uit dit gehucht vier euro uit te keren, op voorwaarde dat ze er minstens één jaar wonen en hun gemeentelijke milieubelasting hebben betaald.

blg

Dit gaat gepaard met een folkloristisch gebeuren rond de figuur van Keizer Karel, want volgens de legende is de betaling aan hem te danken.

In de legende zou Keizer Karel in 1531 met zijn koets vastgereden zijn in de Lane. Uit dankbaarheid, omdat hij uit deze netelige situatie werd geholpen door bereidwillige inwoners van Tombeek, zou hij de 70 ha grote Tombeekheide geschonken hebben aan de inwoners. De gelden, die al vele decennia begin januari uitbetaald worden, zouden afkomstig zijn uit de verkoop van de grond. 'De Trek van Tombeek-Heyde', zoals het folkloristisch gebeuren heet, verwijst hiernaar.

De werkelijkheid zit anders in elkaar. Over het stuk grond langs de Lane bestond enkele eeuwen geleden een twist tussen Waver en Tombeek. In het jaar 1784 werd de grond door de Souvereinde Raad van Brabant toegewezen aan 'de gemeenschap van Tombeek'.

Overijse verkocht dit stuk grond in 1934 aan de Prevoyance Sociale die er een sanatorium bouwde. De opbrengst van de verkoop werd belegd en van de intresten wordt jaarlijks vier euro uitgekeerd aan de gezinshoofden van Tombeek.

Het folkloristisch gebeuren start zondag om 10.30 uur met een eucharistieviering in de Sint-Bernarduskerk. Daarna trekt iedereen onder muzikale begeleiding van de plaatselijke fanfare en de Keizer Karelgroep naar herberg 'De Welkom', waar de uitbetaling plaatsvindt. Ook Keizer Karel zal aanwezig zijn en net voor de uitbetaling een toespraak houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen