Gentse CD&V’er voor rechter voor schending beroepsgeheim

© dvh

In het justitiepaleis van Gent begint vrijdag een opmerkelijk, politiek getint proces. CD&V’er Filip Van Laecke moet voor de rechter verschijnen, voor het schenden van het beroepsgeheim.

bst

Van Laecke werd na een klacht van burgemeester Daniël Termont verhoord en gedagvaard omdat hij geheime informatie zou hebben gelekt uit een gesloten vergadering van de gemeenteraad. Op wat het gerecht zich baseert om Van Laecke te beschuldigen is niet bekend en moet vandaag blijken.

Het incident draait rond een ongepaste e-mail, verstuurd door de Gentse schepen Resul Tapmaz (SP.A). Die reageerde in 2015 boos op een Gentenaar die hem allerlei racistische verwensingen had gemaild. Tapmaz dreigde ermee de subsidies af te nemen van een vereniging waar de man lid van is.

Resul Tapmaz

Dat was een brug te ver. Het kostte Tapmaz een passage langs de deontologische commissie van de gemeenteraad, een orgaan dat bestuurders kan berispen als ze hun boekje te buiten gaan. Maar nadat hij zijn fout toegaf en zich excuseerde werd Tapmaz vrijgepleit.

Omdat er allerlei informatie uit de commissievergadering in de pers verscheen, diende Termont in oktober 2015 een klacht in tegen onbekenden. De zaak leek een stille dood te sterven. Maar het Gentse parket besloot om onduidelijke redenen Filip Van Laecke (CD&V), lid van de deontologische commissie, te verhoren en te dagvaarden. Geen kleine stap, want Van Laecke riskeert een kleine celstraf of een boete. Vandaag start het proces.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen