Direct naar artikelinhoud
Humanitaire visaUpdate

Melikan Kucam naar rechtbank verwezen voor fraude met humanitaire visa

Melikan Kucam.Beeld rv/Facebook

De Mechselse N-VA’er Melikan Kucam is door de raadkamer naar de rechtbank verwezen voor fraude met humanitaire visa. Dat laat het parket weten.

en

De raadkamer in Antwerpen heeft maandag tien verdachten naar de correctionele rechtbank verwezen in het dossier rond fraude met humanitaire visa. Hoofdverdachte is de Mechelse N-VA’er Melikan Kucam. Ze zullen zich moeten verantwoorden voor feiten van mensensmokkel, passieve omkoping en criminele organisatie.

Het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa ging in november 2018 van start. Het zou aan het licht hebben gebracht dat Kucam zich fors zou laten betalen hebben om Assyrische christenen uit onder meer Syrië en Irak op de lijst met kandidaten voor een humanitair visum te zetten.  Met een humanitair visum konden deze mensen op een veilige en legale manier naar België reizen om in ons land asiel aan te vragen. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die lijsten opstelde.

Enkelband

“De organisatie wordt ervan verdacht 219 mensen tegen betaling aan een humanitair visum te hebben geholpen, waarvan 96 mensen - in strijd met de voorwaarden van het visum - niet in België zouden gebleven zijn”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

Kucam mocht in oktober vorig jaar de gevangenis verlaten met een enkelband. Hij werd door zijn familie getrakteerd op een feestje en ontkende publiekelijk dat hij geld had aangenomen. In maart van dit jaar werd hij vrijgelaten onder voorwaarden en verlost van zijn enkelband. Ook zijn zoon en echtgenote belandden een tijdje achter de tralies, maar werden eerder al vrijgelaten onder voorwaarden. Geen van de verdachten is momenteel nog aangehouden.

De raadkamer besliste maandag om Kucam door te verwijzen naar de rechtbank. “De verwijzing gaat niet over schuld of onschuld. We zullen de zaak bepleiten ten gronde”, reageerde zijn advocaat Walter Damen. Naast Kucam werden ook zeven andere mannen en twee vrouwen - onder wie zijn echtgenote en zoon - doorverwezen naar de rechtbank. De verdachten wonen in Mechelen, Wijnegem en Brussel (Etterbeek) en zijn tussen 22 en 60 jaar oud.

    De tien zullen zich moeten verantwoorden voor mensensmokkel, passieve omkoping en criminele organisatie. “Die feiten kunnen bestraft worden met gevangenisstraffen tot 15 jaar en geldboetes tot 150.000 euro per slachtoffer”, zegt Kristof Aerts.