Ook Finland kreunt onder de hitte, maar Belgen mogen er niet meer binnen voor verkoeling. ©  AFP

Reizen tijdens corona: ook Finnen en Grieken deinzen terug voor Belgische toeristen

Reizigers uit België mogen vanaf maandag niet meer reizen naar Finland. Griekenland mogen we wel nog binnen, maar het land eist nu wel een negatieve coronatest van ‘problematische’ zones. En daar zit ook België bij.

Bron: BELGA

Passagiers op vluchten van België naar Griekenland moeten vanaf maandag 17 augustus na aankomst aantonen dat ze niet met corona zijn besmet. De verklaring mag hooguit 72 uur oud zijn. Ook wie tijdens zijn reis naar Griekenland in België passeert, geldt de maatregel. De regel zal ook gelden voor reizigers uit Nederland, Tsjechië, Spanje en Zweden.

Griekenland bleef tot voor kort relatief gespaard door de wereldwijde corona-uitbraak, maar zondag is in het Zuid-Europese land een recordaantal van 203 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat bracht het totale aantal besmettingen in het land op 5.623 sinds het virus er voor het eerst opdook eind februari.

Geen drinken na middernacht

De regering in Athene wil nu een import van het virus door onder andere toeristen voorkomen. De autoriteiten hebben ook besloten om openbare bijeenkomsten op te schorten, inclusief shows en concerten, waar het publiek niet neerzit. Ook restaurants en bars op Kreta, Thessaloniki, Chalkidiki en de eilanden Mykonos, Paros, Santorini, Antiparos, Zakynthos en Kos moeten dicht van middernacht tot 7 uur.

Finland gaat nog een stapje verder: vanaf maandag kleurt het land rood in de reisadviezen bij vertrek. Belgen, en iedereen die de laatste veertien dagen in België heeft verbleven, zijn dus niet meer toegelaten tot het Finse grondgebied. Er zijn grenscontroles aan de luchthaven. Er geldt wel een uitzondering voor familiebezoeken, zakenreizen en studenten, maar zij moeten bij aankomst veertien dagen in quarantaine.

De reisadviezen zijn terug te vinden op de website diplomatie.belgium.be. (belga)