REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Rechter oordeelt: Californische chauffeurs Uber en Lyft zijn werknemers

De chauffeurs van taxi-apps Uber en Lyft in Californië zijn werknemers en geen zelfstandige ondernemers. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat besloten in een zaak die de staat tegen de twee bedrijven had aangespannen. Uber en Lyft hoeven de komende tien dagen nog niets te veranderen en kunnen in die tijd beroep aantekenen.

2 reacties

  • Jacques-Philippe Leclerc

    4 jaar geleden
    Chauffeurs van Uber en Lyft worden aangenomen met een 1099 tax form, dat betekend dat ze met hun eigen auto rijden en belastingen betalen geklasseerd voor voor zelfstandigen. Schulman is een rechter, hij trad aan (gekozen) in 2014. Zijn huidige termijn loopt af in 2027. Het zijn chauffeursbond activisten, die een bond willen organiseren. Maar het grote merendeel van de chauffeurs zijn erop tegen, vandaar de (dwang) bij deze rechter. Werken zonder bond, het leven en je vrijheid is altijd beter.
  • Jane Doe

    4 jaar geleden
    Nu hier nog. Gans dat Uber gedoe zou er nooit mogen gekomen zijn. Het basisidee van 'ik passeer daar toch en neem onderweg iemand mee...', liften dus, zou ik al niet aanraden en ondertussen is het gewoon een malafide taxidienst geworden. Voor een taxibedrijf heb je vergunningen nodig. Die Uber wat voor controle is daar 'echt' op, private firma's die met onbekenden werken en zichzelf controleren... ja echt, dat komt serieus goed. Allemaal goed tot je iets voor hebt.