© Photo News

Brusselse agenten weigeren te patrouilleren: “We zijn doodop”

De agenten van de interventiedienst van de politiezone Brussel-West, waaronder ook Molenbeek valt, hebben zich donderdagavond collectief ziek gemeld. De ochtendploeg deed vrijdag hetzelfde. De agenten zijn naar eigen zeggen doodop van de vele overuren die ze moeten kloppen. De korpschef moest op de valreep vervanging zoeken. “Ik begrijp hun bezorgdheden, maar zulke acties kunnen niet door de beugel”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Dirk Coosemans en Jens Vancaeneghem

De 25 agenten die gisteravond om 21.30 uur aan hun shift zouden beginnen op de interventiedienst van de politiezone Brussel-West gaven er gisteren onverwacht de brui aan. Via Whatsapp ontving de korpsleiding berichten waarin ze zich allemaal ziek melden.

“Het is een spontane actie van mensen die helemaal kapot gewerkt zijn”, zegt Kris Verstraeten, politieman in Molenbeek en vakbondsafgevaardigde voor het VSOA. “De interventiedienst ontbreekt 11 hoofdinspecteurs op een totaal van 24 en 32 inspecteurs op een totaal van 140. De dienst kan eigenlijk alleen nog functioneren dankzij de goede wil van de overblijvers. Ik heb alle begrip voor de actie.”

Volgens korpschef Johan De Becker had de actie géén gevolgen voor de bevolking. “We hebben de afwezigen allemaal kunnen vervangen met agenten uit de wijkafdelingen, die normaal om 22 uur sluiten’, zegt hij. ‘Maar zulke acties kunnen niet door de beugel. Ze hebben een lacune ­gevonden in hun statuut door zich ziek te melden. De actie is overigens niet gedragen door de vakbonden.”

Toch toont hij ook begrip voor hun bezorgdheden. Per nacht zijn er tientallen interventies in de vijf gemeenten van de politiezone, maar vooral in Molenbeek, dat sinds de aanslagen in Parijs gekend staat als terroristische hotspot. Om orde op zaken te stellen, kwam minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) na de aanslagen met het Kanaalplan.

Overuren

Maar de beloofde versterking van vijftig federale agenten blijft uit, zegt De Becker. “In realiteit hadden we vorige week 34 extra manschappen. Daarnaast zitten we met een structureel tekort van 125 man. De druk is enorm door de strijd ­tegen het radicalisme. We zijn onderbemand en moeten overuren kloppen. Logisch dat ze versterking vragen.”

Hij wijst ook op het recente nieuws dat Brussel-West verhoudingsgewijs de kleinste federale dotatie krijgt van alle Brusselse politiezones. “Dus we moeten dringend extra ondersteuning krijgen. Morgen zitten we samen met alle betrokkenen om een oplossing te zoeken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER