Svetlana Tichanovskaja bij het uitbrengen van haar stem op 9 augustus.
Volledig scherm
Svetlana Tichanovskaja bij het uitbrengen van haar stem op 9 augustus. © AFP

Wit-Russische oppositiekandidate verlaat land “onder dreiging opgepakt te worden”: “Ze is veilig en bevindt zich in Litouwen”

Svetlana Tichanovskaja, de oppositiekandidate die de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko uitdaagde bij de presidentsverkiezingen zondag, heeft haar thuisland verlaten onder de dreiging opgepakt te worden. Ze zit nu in Litouwen, bevestigt de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken, Linas Linkevicius. “Ze stond blijkbaar onder bepaalde druk en had niet veel andere keus dan het land te verlaten”, vertelde hij dinsdag op een persconferentie.

9 reacties

  • Eric Brocatus

    4 jaar geleden
    Marcus Vadis, het was wel haar bedoeling om binnen de 6 maanden echte democratische verkiezingen te organiseren. Het is nooit haar bedoeling geweest om zelf president te blijven
  • Kees Huls

    4 jaar geleden
    @Hugo Wills. Wit Rusland en Rusland zijn absoluut geen dikke vrienden (meer)! Wel is het 100% afhankelijk van Rusland voor olie en gas, wat Rusland daar een sterke positie geeft. Vorige week is nog een groep Russen gearresteerd omdat zij de verkiezingen zouden willen beïnvloeden.
  • jaak wittouck

    4 jaar geleden
    Ook in Rusland zitten de bussen reed vol met ingevulde stembrieven voor de stemming begint en niemand mag dit controleren. Zelfs komen er meer stembrieven uit de bussen dan er mensen gaan stemmen , dit werd meerdere keren vastgesteld door personen die controle uitoefenen.
  • emiel wouters

    4 jaar geleden
    Niet te vroeg victorie kraaien, Zie wat ze in de UK gedaan hebben, een beetje schoensmeer aan de klink, en het kan afgelopen zijn. Maar toch tof dat er iemand is die het durft op te nemen tegen gangsters. En het moet gezegd zijn, het is weer een vrouw. Da's waarom iedereen schrik heeft van vrouwen, en zij nergens mogen meespelen. Maar de tijden veranderen wel.
  • HUGO Wils

    4 jaar geleden
    In Oekraïne hebben ze iets soortgelijks meegemaakt.Yulia Tymoshenko maakte in dat land furore,eerst als premier daarna als presidentskandidate.Ging Oekraïne ook zuiveren van corruptie en veranderingen doorvoeren.Ze ging zelf ten onder aan schandalen en...corruptie.Wit Rusland is een communistisch land en geniet grote steun van Rusland.