Direct naar artikelinhoud
Wit-Rusland

Wit-Russische oppositiekandidate Tichanovskaja is ‘veilig’ en bevindt zich in Litouwen

Svetlana Tichanovskaja bij het uitbrengen van haar stem op 9 augustus.Beeld AFP

Svetlana Tichanovskaja, de oppositiekandidate die de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko uitdaagde bij de presidentsverkiezingen van zondag, is veilig en bevindt zich in Litouwen. Dat zegt de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius op Twitter. 

en

Loekasjenko, ook wel de “laatste dictator van Europa” genoemd, is door de Wit-Russische verkiezingscommissie maandag uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen met 80,23 procent van de stemmen. Voor de tweede nacht op rij zijn manifestaties tegen zijn overwinning, voor zijn zesde mandaat al, door de politie uiteengejaagd.

Twitter bericht wordt geladen...

De 37-jarige politiek onervaren Tichanovskaja had zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in de plaats van haar echtgenoot, de regeringskritische blogger Sergej Tichanovski. Hij zit momenteel in de gevangenis.

Tichanovskaja slaagde erin grote massa’s op de been te brengen, iets wat een oppositiepoliticus in Wit-Rusland jarenlang niet gelukt was.

Moeilijke beslissing

In een videoboodschap bevestigt Tichanovskaja dinsdag dat ze “de moeilijke beslissing” heeft genomen om haar land te verlaten. “Ik heb deze beslissing alleen genomen. En ik weet dat velen me zullen veroordelen en haten en velen me zullen begrijpen”, zo klinkt het. 

De oppositieleidster geeft aan dat ze toch niet zo veel kracht had als ze had gehoopt. “Ik had gedacht dat deze campagne me zou hebben gehard en me de kracht zou hebben gegeven om alles te doorstaan. Maar ik ben waarschijnlijk toch de zwakke vrouw gebleven die ik in het begin was.” 

“Wat er nu gebeurt is geen enkel mensenleven waard”, aldus nog Tichanovskaja. “Kinderen zijn het belangrijkste in ons leven.” Nog voor de verkiezingen had Tichanovskaja haar kinderen naar het buitenland gebracht. 

Svetlana Tichanovskaja tijdens de campagne in Minsk.Beeld REUTERS