Direct naar artikelinhoud
Libanon

‘Libanese regering gewaarschuwd voor gevaarlijke chemicaliën in haven van Beiroet’

De explosie in de haven van Beiroet richtte een ravage aan.Beeld ANP

De Libanese regering zou vorige maand zijn gewaarschuwd door veiligheidsfunctionarissen dat de 2.750 ton ammoniumnitraat die in een loods in de haven van Beiroet lag opgeslagen een groot veiligheidsrisico vormde, en bij ontploffing de hoofdstad zou kunnen verwoesten.

Dat staat in documenten die zijn ingezien door persbureau Reuters en wordt bevestigd door anonieme bronnen in hoge ambtelijke kring. Vorige week explodeerde de opgeslagen voorraad industriële chemicaliën door nog onbekende oorzaak. Bij de ramp kwamen zeker 163 mensen om, raakten meer dan 6.000 mensen gewond en werden grote delen van Beiroet onbewoonbaar.

Volgens Reuters blijkt uit een tot dusver onbekend officieel rapport van het directoraat-generaal van staatsveiligheid dat een brief over de gevaarlijke explosieven in de haven is gestuurd naar president Michel Aoun en premier Hassan Diab op 20 juli, twee weken voor de ontploffing.

De brief bevat volgens een ambtelijke bron de hoofdlijnen van het veiligheidsonderzoek dat in januari van dit jaar was begonnen, alsmede de aanbeveling het gevaarlijke ammoniumnitraat onmiddellijk te verwijderen. ‘Er bestond het gevaar dat de chemicaliën, als ze zouden worden gestolen, gebruikt konden worden bij een terroristische aanval’, aldus de bron tegen Reuters.

Woede

De kabinetten van president Aoun en premier Diab noch het openbaar ministerie wilden de bevindingen van het persbureau bevestigen. Als de regering-Diab inderdaad vooraf is gewaarschuwd voor het gevaar van een explosie, zal dat de woede van de Libanese bevolking over de ramp extra doen oplaaien.

De agelopen dagen demonstreerden duizenden Libanezen tegen de regering. Zij zien de ramp als het nieuwste en meest extreme gevolg van jarenlange politieke nalatigheid en corruptie. De regering van premier Diab diende maandag zijn ontslag in. Zij blijft ontslagnemend totdat er een nieuwe regering is gevormd.