Direct naar artikelinhoud
VideoInterview

Sammy Mahdi over zaak-Reuzegom: ‘Ik zie niet in waarom het woord racisme weer bovengehaald moet worden’

Sammy Mahdi.Beeld rv

CD&V-parlementslid Sammy Mahdi schrijft momenteel een boek over de toekomst van onze maatschappij. ‘Of je nu links of rechts bent: iedereen moet meer zorg beginnen dragen voor elkaar’, vertelt hij in Techmag, de interviewreeks van blogster Magali De Reu.

Mahdi lanceert begin volgend jaar zijn debuut, waarin hij naar eigen zeggen zijn ziel blootlegt. Daarmee wil het CD&V-parlementslid als het ware een pleidooi voeren om ‘dringend meer zorg te dragen voor elkaar’.

Recente gebeurtenissen onderstrepen volgens Mahdi nog meer het belang van samenhorigheid en burgerzin. Hij verwijst onder andere naar de coronacrisis die de polarisatie aanwakkert, maar ook naar de brandend actuele zaak-Reuzegom. Die studentenclub ligt onder vuur voor de manier waarop het nieuwe leden doopt. Dat leidde twee jaar geleden tot de dood van de zwarte student Sanda Dia

“Drie jonge mensen zijn op een verwerpelijke manier behandeld en gemarteld. Daarvan hadden twee geen migratieachtergrond en één wel. Al die drie gedoopte studenten zijn slecht behandeld geweest. Ik zie niet in waarom het woord racisme weer bovengehaald moet worden”, zegt Mahdi over die zaak. Hij noemt de hele discussie voorts “tekenend voor een maatschappij waar angst regeert”. 

“Partijen in het linkse spectrum willen enkel beperkingen en verboden opleggen, terwijl de rechtse zijde polariseert en strenge controles eist”, zucht Mahdi. “Ik denk dat het tijd is voor een bottom-upbeleid en wat meer positieve boodschappen, die mensen stimuleren om het voor elkaar op te nemen. Dat is waarschijnlijk de rode draad van mijn boek, dat hét kompas moet worden van de CD&V van de toekomst.”

Het volledige gesprek is te bekijken op het YouTube-kanaal en de podcast van Techmag.