Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Kamala Harris wordt kandidaat-vicepresident van Joe Biden

Joe Bidens running mate Kamala Harris.Beeld Photo News

Kamala Harris (55) wordt de running mate van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Dat heeft zijn campagneteam bekendgemaakt. Harris is senator voor Californië sinds 2017 en was topfavoriet.

Harris is de dochter van een Indiase moeder en een Jamaicaanse vader. Ze maakte indruk door haar scherpe ondervraging bij de benoeming van hoge rechter Brett Kavanaugh, die werd beschuldigd van aanranding. Politiek ligt ze redelijk op één lijn met ­Biden (77). Ze stelde belastingverlaging voor de middenklasse voor, diende een wetsvoorstel in om lynchen tot federaal misdrijf te maken en pleitte onlangs voor politiehervorming.

Als strafpleiter stelde ze zich tamelijk passief op bij pogingen tot politiehervorming en bij onrechtmatige veroordelingen. Ook liet ze bankier Steve Mnuchin glippen, de huidige minister van ­Financiën, toen zijn bank tijdens de ­huizencrisis met overheidssubsidie tienduizenden Californiërs op straat zette. De laatste tijd werkt Harris met progressieve collega’s als Bernie Sanders aan wetgeving, maar onlangs stemde ze juist weer niet voor zijn voorstel om geld over te hevelen van defensie naar onderwijs en sociale voorzieningen; dat politieke opportunisme maakt haar niet geliefd bij idealistisch links. 

Harris is vriendschappelijk met Biden, maar viel hem in de race om het presidentskandidaatschap tijdens een tv-debat hard aan, omdat hij in de jaren zeventig had gestemd tegen het inzetten van bussen om scholen etnisch meer te mengen, volgens Harris heeft dit segregatie in stand gehouden. Maar Biden stapt daaroverheen en neemt het samen met Harris op tegen president Donald Trump en zijn vice Mike Pence op dinsdag 3 november.

Kamala Harris, de kandidaat vicepresident van Joe Biden,lijkt altijd bezig met de volgende stap

Auditie voor 2024

Welke running mate kiest een presidentskandidaat? De veepstakes – het vierjaarlijkse keuzeproces waarin wordt ­bepaald wie de mogelijke vicepresident wordt – kan in Amerika altijd op ruime aandacht rekenen. Het is voer voor analyses en opiniestukken in de media, je kunt er geld op inzetten bij de bookmakers. Maar je kunt er ook gerust je schouders over ophalen: een running mate is doorgaans niet doorslaggevend voor het stemgedrag van Amerikanen, en zo veel politieke invloed heeft een vicepresident in de regel ook weer niet.

Dit jaar is dat anders. Zelden stond er zo veel op het spel als bij deze turbulente verkiezingen, en zelden was de keuze voor een running mate zo belangrijk voor de Democraten. 

Mocht Biden in november de verkiezingen winnen, dan is hij veruit de oudste man die tot president wordt ­beëdigd in de geschiedenis van de Verenigde Staten. ­Donald Trump, nummer 2 op die ranglijst, was 70 toen hij aan het hoogste ambt begon. De kans dat Biden zich voor een tweede termijn beschikbaar stelt, wordt dan ook klein geacht. “Ik ben een overgangskandidaat”, zei hij in maart van dit jaar; kennelijk ziet ­Biden zichzelf slechts als tussenpaus.

Degene die Biden aanwijst als zijn running mate, kan daarom worden gezien als de potentiële presidentskandidaat voor de Democraten in 2024. “Dit is als auditie doen om de volgende leider van de Democratische Partij te worden”, zei senator Heidi Heitkamp van North ­Dakota onlangs.