woensdag 12 augustus 2020 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

DE KERN

Het hoofd koel houden

Dagtoeristen die geweerd worden als ware het lepralijders, zwemvijvers die op slot gaan bij het minste incident. Het is met deze temperaturen blijkbaar niet gemakkelijk om het hoofd koel te houden. Dat geldt niet alleen voor de heethoofden op onze stranden, maar ook voor onze politici.

De afgelopen dagen kwam het niet alleen aan de kust maar ook op plaatsen zoals De Plas in Houthalen-Helchteren tot ruzies en opstootjes. De reacties vanuit politieke hoek lijken even besmettelijk als het virus dat nog altijd rondwaart. Eerst sloten burgemeesters Daphné Dumery van Blankenberge en Leopold Lippens van Knokke-Heist hun grenzen voor dagjestoeristen, maandag gooide Alain Yzermans, burgemeester van Houthalen-Helchteren, De Plas in Kelchterhoef tot minstens volgende week op slot.

Het is een opbod aan lokale stoerdoenerij dat begon met de avondklok in de provincie Antwerpen en de bijbehorende algemene mondmaskerplicht, waardoor zelfs fietsers op verlaten boswegen in de Kempen achter een lap stof moeten puffen. Kritiek daarop werd weggezet als overdreven, maar verschillende grondwetsspecialisten stelden zich terecht ernstige vragen bij die maatregelen.

Bij het voeren van beleid moet naast de grondwet altijd één regel voor ogen worden gehouden: die van de proportionaliteit. De maatregelen kunnen dan wel goedbedoeld zijn, een volledige bevolking straffen of disproportionele beperkingen opleggen kan en mag in een rechtsstaat nooit de bedoeling zijn. Ook niet in uitzonderlijke tijden.

De overheid heeft de middelen om in te grijpen en te straffen. Burgers het recht ontnemen om te gaan en staan waar ze willen, zoals de kustgemeenten deden, hoort daar niet bij. Sommige burgemeesters wanen zich echter steeds meer een sheriff in eigen dorp. De zich onaantastbaar voelende graaf Lippens voorop, nu hij eindelijk eens het klootjesvolk kon weren dat de beau monde op de dijk van Knokke toch alleen maar in de weg liep.

Dit soort maatregelen zijn niet alleen vanuit juridisch oogpunt problematisch, ze schaden ook de maatschappij en het vertrouwen in de overheid, en daarmee de bereidheid om de coronaregels te volgen. Na de lockdown in de lente had iedereen nood aan deze zomer, aan zon, aan water. Niet het minst zij die de opsluiting in een klein appartement of huisje zonder tuin moesten uitzitten. Die recreatie nu onmogelijk maken is een overheid onwaardig, zeker nadat we met z’n allen op staycation moesten. Wel, zorg er dan ook voor dat dat kan. Straf de amokmakers, neem proportionele maatregelen, zorg voor oplossingen voor de drukte en bovenal: laat de gewone man genieten van zijn welverdiende vakantie.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws