© hans otten

Tieners organiseren benefiet voor zieke broer en zus

De zwaar motorisch gehandicapte Kjenna en Kenzo Hoefkens hebben een dure monitor nodig om ’s nachts over hen te waken. Die willen hun broer en zussen bekostigen met een benefiet.

Hans Otten

Kjenna en Kenzo Hoefkens werden geboren met een ernstige motorische beperking, waardoor ze volledig afhankelijk zijn van permanente hulp. De artsen gaven hen een levensverwachting van 10 jaar mee. Kjenna is er intussen 11, haar broer zelfs 14, maar ze kunnen in feite ieder moment stoppen met ademen. Daarom legt hun mama Annick Nagels hen ’s nachts aan een monitor, een toestel dat waarschuwt wanneer de levensfuncties wijzigen.

Geen subsidies

“Die monitor meet de hartslag en de saturatie, de hoeveelheid zuurstof in het bloed”, zegt Annick. “Maar het toestel dat wij gebruiken, is van mindere kwaliteit en gaat bij het minste in alarmfase. Een degelijk apparaat kost 3.000 euro per stuk, en daarvan hebben wij er eigenlijk twee nodig. Het ziekenfonds en onze artsen hebben al heel veel moeite gedaan, maar we hebben geen recht op een tussenkomst van het Vlaams Fonds. En aan de oude toestellen van ziekenhuizen valt tweedehands niet te geraken. Nochtans zien we de toestand van de kinderen echt verslechteren. Een van de vorige dagen zag een van hen nog helemaal blauw rond de lippen.”

Hun tienerbroer Kenneth, die zelf aan neurofibromatose lijdt, zus Kjenta en pleegzus Shannon Vanherbergen willen niet bij de pakken blijven zitten en zijn gestart met de voorbereiding van een benefiet. “Dat wordt een kikkerfeest op 18 maart, omdat Kenzo vaak zijn benen als een kikker openspreidt. Om hen op te vrolijken, trekt Kenneth dikwijls zijn speciale kikkerpak aan”, vertelt Kjenta.

Het benefiet in de eigen tuin in Geel-Ten Aard wordt vooral een smulfeest met een tombola, kinderanimatie en optredens van charmezangers. Drank en eten hopen ze via sponsoring te kunnen krijgen, terwijl de kinderen nu al extra geld inzamelen met de verkoop van theelichthoudertjes. “Die maken we volledig zelf met strijkpareltjes, in de vorm van een kikkerkop. Die verkopen we aan 5 euro per stuk, maar zelfs aan die prijs brengt dat amper iets op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER