Direct naar artikelinhoud
InterviewDavid Dehenauw

David Dehenauw: ‘Dit is mogelijk een van de meest intense hittegolven ooit’

David DehenauwBeeld Tine Schoemaker

Een historische week? Volgens Nederlandse weerkundigen is de huidige hitte behoorlijk ongezien. Ook meteoroloog en weerman David Dehenauw houdt het kwik scherp in de gaten.

David Dehenauw kent u allicht van het VTM-weerbericht. Maar omdat hij ook aan het hoofd staat van de ‘voorspellers’ van het KMI, zit hij tijdens deze hittegolf ook dagelijks samen met Sciensano en het Agentschap Zorg en Gezondheid om te kijken of er maatregelen moeten worden genomen voor de hitte. Al sinds zaterdag heeft Dehenauw ‘code rood’ afgekondigd voor het grootste deel van het land.  

“De criteria voor een hittegolf zijn vijf dagen boven 25 graden, waarvan drie boven de 30", zegt Dehenauw. “Als dat gebeurt, dan kleuren we een provincie al sowieso geel. ‘Code rood’ betekent dat de gemiddelde maximumtemperatuur, over drie dagen bekeken, 35 graden of meer bedraagt in een provincie. Vanaf morgen is de periode van drie dagen ‘code rood’ overal achter de rug.

“Er was eerst voorspeld dat deze hittegolf zeven of acht dagen zou duren, dus tot nu ongeveer. Maar we moeten nog tot vrijdag wachten voor de temperatuur rond de 25 graden gaat schommelen. Het zou dus kunnen dat de hittegolf langer duurt dan we eerst hadden verwacht.”

Wat stelt u nu vast als u deze hittegolf vergelijkt met andere uit het verleden? 

“Wel, zeven of acht tropische dagen op rij, dat hebben we in Ukkel sinds 1976 niet meer gezien. Toen duurde de hittegolf maar liefst 15 dagen. Zo’n record gaan we deze keer niet halen.

“Maar het ziet er wel naar uit dat dit een van de meest intense hittegolven ooit wordt. Als we de temperatuurreeks van vorige donderdag tot maandag bekijken, dus over vijf dagen, dan hadden we toch gemiddelde maximumtemperaturen in verschillende provincies tussen 34 en 35 graden. 

“Die gemiddelden stelden we vast in West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, Henegouwen, Namen en Vlaams-Brabant. In Ukkel was er zondag een warmteonweer waardoor de gemiddelde temperatuur er lager ligt dan op die plaatsen.”

Komen we daarmee in de buurt van de zomer van vorig jaar, die meerdere records heeft gehaald? 

“In 2019 hebben we de hoogste dagtemperatuur gehaald in ons land. In Ukkel werd op 25 juli 39,7 graden Celsius gemeten, in Begijnendijk ging het zelfs tot 41,8. Tijdens diezelfde hittegolf van eind juli hadden we in Ukkel vijf dagen waarvan het gemiddelde op 34 graden kwam. In Deurne lag het gemiddelde toen op 35 graden. Tot nu is dat de meest intense hittegolf die we in ons land hebben gekend. Maar de voorbije dagen hadden we in verschillende provincies gemiddelden die dezelfde richting uitgaan.

“Het is op dit moment nog moeilijk te bepalen of dit de warmste hittegolf wordt sinds het begin van de metingen. Om dat te weten zou je eerst moeten wachten tot de hittegolf voorbij is. Ik las ook dat iemand van het KNMI in Nederland zei dat dit wellicht de warmste week ooit wordt in Nederland. Bon, voor België kan ik dat nu nog niet zeggen.”

Wat is de verwachting voor de toekomst? Vroeger hadden we één hittegolf om de twee jaar. De laatste jaren heeft elke zomer er minstens een gehad. 

“Voor 1990 hadden we inderdaad gemiddeld één hittegolf per vier jaar, dus ongeveer twee per decennium. Tussen 1990 en 2015 was dat al verdubbeld. Vanaf dan hadden we gemiddeld een hittegolf per twee jaar. En sinds 2015 is er in elke zomer minstens één hittegolf geweest. In 2017 waren het er twee. Vorig jaar waren het er zelfs drie.

“Dat zie ik naar de toekomst uiteraard niet verminderen. Het is niet met zekerheid te zeggen of de zomers van 2021 en 2022 een hittegolf zullen hebben. Maar ik ga er toch vanuit dat het gemiddelde van een hittegolf per jaar wel stand zal houden.”

Hoe gaat u nu zelf met de warmte om?

“Ik werk in tv-studios met airco of van thuis, dus het valt wel mee. Maar verder doe ik het vooral rustig aan. Ik woon ook aan de kust, waardoor ik af en toe gelukkig wel eens een verfrissende duik in de zee kan nemen.”