Direct naar artikelinhoud
Comedy

Xander De Rycke annuleert zaalshow ‘Houdt het voor bekeken’

Xander De Rycke.Beeld RV

Comedian Xander De Rycke trekt dit jaar de stekker uit zijn vijfde show van ‘Houdt het voor bekeken’. Deze ‘Endgame’ zou de laatste en grootste versie moeten geworden zijn van de show waarin hij al vier jaar een kritische analyse geeft van het voorbije mediajaar.

Dat het coronavirus stevig huis houdt in de cultuursector, is al gebleken. Nu moet ook de zaalshow ‘Houdt het voor bekeken’ (HHVB) van Xander De Rycke eraan geloven. Volgens de comedian is het in de huidige omstandigheden onmogelijk een show van dergelijk formaat voor te bereiden. 

“Het is gewoon praktisch niet haalbaar om HHVB dit najaar terug te brengen zoals jullie het kennen”, schrijft De Rycke in zijn aankondiging. Volgens hem vraagt de zaalshow een intensieve voorbereiding met voldoende try-outs. In volle coronatijd is dat geen evidentie. “Er zit vijf maanden werk in die show, die ik er nu niet kan insteken”, aldus de comedian.

Bovendien is de maatschappij danig veranderd, dat een analyse van het mediajaar weinig om handen heeft. “De meeste mensen zijn al vijf maanden geen cinema meer binnen geweest”, legt De Rycke zijn beslissing uit. “Zit een Covid-19 wereld nog te wachten op kritiek over een luxeprobleem als slechte televisie? Is er echt nog nood aan een hoop kritiek bovenop alle kritiek die nu al overal gespuid wordt?”

Licht aan het einde van de tunnel

Toch is De Rycke hoopvol nu hij zich ten volle op zijn nieuwe show ‘ ‘Uitgerust & Immuun’ kan focussen.  Die coronaspecial is volgens hem een groot geschenk. “Ik had mezelf zo diep miserabel gemaakt met het lot van HHVB, dat ik even vergeten was om een comedian te zijn.”

Bovendien heeft de comedian een vijftal andere projecten in petto die hij dit jaar nog naar buiten wil brengen. Ook het uitstellen van de zaalshow HHVB is volgens hem geen afstel. “Het is niet omdat HHVB nu even in de koelkast gaat dat ik op mijn luie kont ga zitten tot Covid-19 voorbij is”, schrijft hij nog.