Direct naar artikelinhoud
Schotland

Trein ontspoord in Schotland: ‘Buitengewoon ernstig incident’

Trein ontspoord in Schotland: ‘Buitengewoon ernstig incident’
Beeld Chris Harvey Twitter

Bij de ontsporing van een trein in Schotland op de route Aberdeen-Dundee zijn mogelijk slachtoffers gevallen. De Schotse premier Nicola Sturgeon noemde het incident ‘zeer ernstig’. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Er zouden drie mensen overleden zijn.

en

Het incident gebeurde in Carmont, nabij Stonehaven, toen hevige regen en onweersbuien overstromingen veroorzaakten in vele delen van Midden- en Oost-Schotland. De trein bestond uit een locomotief en vier rijtuigen. De locomotief en drie rijtuigen ontspoorden en gleden langs een hoge berm. Rookwolken op de plek van het ongeluk zijn vanop grote afstand te zien.

De trein van ScotRail ontspoorde door nog onbekende oorzaak. Stonehaven is woensdag voor een deel ondergelopen als gevolg van hevige regenval. De oorzaak van het treinongeluk is waarschijnlijk een aardverschuiving die is veroorzaakt door dat noodweer. Volgens ooggetuigen is de aandrijvingsmotor door de ontsporing in brand gevlogen.

Ongeveer 30 hulpverleningsvoertuigen - inclusief luchtambulanceondersteuning - zijn ter plaatse. De Britse transportpolitie zegt dat haar agenten om ongeveer 9.43 uur (10.43 uur Belgische tijd) naar de plaats van de ontsporing waren geroepen. Een woordvoerder van ScotRail: “We helpen de hulpdiensten en zullen indien beschikbaar meer informatie verstrekken.”

Bij het treinongeval in Schotland zouden drie mensen zijn omgekomen, zo heeft Sky News vandaag gemeld. Er zou ook een vermiste zijn. Aan boord van de trein waren zes passagiers en zes werknemers van de spoorwegmaatschappij.

‘Buitengewoon ernstig incident’

Schotlands eerste minister Nicola Sturgeon beschreef het als een “buitengewoon ernstig incident” en zei dat ze op de hoogte werd gehouden van de ontwikkelingen. “Al mijn gedachten zijn bij de betrokkenen”, zei ze. In haar tweet geeft Sturgeon geen extra informatie over eventuele slachtoffers.

Ook premier Boris Johnson van Groot-Brittannië heeft al gereageerd. “Ik ben bedroefd te horen van het zeer ernstige incident in Aberdeenshire en mijn gedachten zijn bij alle getroffenen. Mijn dank aan de hulpdiensten ter plaatse”, zei Johnson. 

Twitter bericht wordt geladen...