Direct naar artikelinhoud
OverzichtAntwerpen

Antwerpen past maatregelen aan: dit verandert er in de provincie

Gouverneur Cathy Berx.Beeld Tim Dirven

Gouverneur Cathy Berx heeft een aantal wijzigingen aangekondigd van de maatregelen in de provincie Antwerpen. Zo wordt de avondklok bijgesteld tot een nachtklok, en mag de horeca tot 1 uur openblijven. Dit zijn alle maatregelen op een rij.

• De avondklok wordt een nachtklok tussen 1.30 en 5 uur. “Dit blijft noodzakelijk om alle samenkomsten en feestjes te vermijden na het sluiten van de horeca”, zegt Berx. Iedereen moet dus thuis zijn tussen 1.30 uur en 5 uur, tenzij voor essentiële verplaatsingen, niet-uitstelbare verplaatsingen om dringende medische redenen, verplaatsingen van of naar het werk en bij vertrek naar of terugkeer uit vakantie.

• De horeca moet sluiten om 1 uur. De contactgegevens van de klanten moeten door de horeca-uitbaters vier weken worden bijgehouden.

• Verplichte tafels van vier worden vervangen door de personen in de bubbel van vijf of door de personen die onder een dak wonen. Er mogen maximaal tien personen aan één tafel plaatsnemen.

• Het dragen van een mondmasker in de openbare ruimte, markten, openbaar vervoer blijft verplicht. Het geldt niet op plaatsen en momenten waar de kans op virusopdracht klein is.

• Verkoop van alcohol blijft verboden tussen 22 uur en 6 uur ‘s ochtends.

• Samenscholingen van meer dan tien personen blijven verboden. Ook minderjarigen moeten daarbij worden meegeteld.

• Publieksevenementen kunnen weer in de provincie Antwerpen als ze passen binnen een goedgekeurd sectorprotocol of aan dezelfde voorwaarden beantwoorden.

De politieverordening geldt voor de hele provincie Antwerpen. Elke burgemeester kan wel bijkomende maatregelen nemen.

Reproductiegetal onder 1

Dankzij de eerder genomen maatregelen is het reproductiegetal in de provincie Antwerpen voor het eerst sinds lang onder de 1 gezakt. Die zogenaamde r-waarde bedraagt nu 0,99. Gouverneur Berx wees erop dat dat enkele weken geleden nog bijna 2 bedroeg. “De provinciale curve bouwt af, sneller dan waar ook in het land.”

Berx sprak met klemtoon over ‘bijsturingen, niet over versoepelingen’. “Zet al uw inspanningen verder. Verknoei het niet voor anderen”, aldus de gouverneur.

• Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
• Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.

Beeld ter illustratie: de Meir van Antwerpen.Beeld Klaas De Scheirder