Direct naar artikelinhoud
Reuzegom-zaakUpdate

VUB beraadt zich over juridische stappen in Reuzegom-zaak: ‘Burgerlijke partijstelling is een optie’

VUB beraadt zich over juridische stappen in Reuzegom-zaak: ‘Burgerlijke partijstelling is een optie’
Beeld BELGA

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) overweegt juridische stappen in de Reuzegom-zaak. Een van haar studenten, Z. B., is in verdenking gesteld voor zijn betrokkenheid bij de fatale doop van de studentenclub. Burgerlijke partijstelling is ‘een optie’, zegt de VUB.

Eind juli maakte het parket van Hasselt bekend dat het de vervolging van achttien Reuzegom-leden vraagt, die betrokken waren bij de doop die Sanda Dia het leven kostte. Hoewel de meeste leden van de studentenclub aan de KU Leuven studeren, heeft de VUB recent ontdekt dat ook een van haar studenten in het gerechtelijk dossier betrokken is.

Initieel vernam de VUB dat een personeelslid deel uitmaakte van het gerechtelijk dossier, maar het blijkt dus om een student te gaan. De informatie kwam bij de universiteit terecht via de berichtgeving over een lijst met verregaande gegevens van achttien leden van Reuzegom. Die lijst is sinds 6 augustus via een onlineforum te raadplegen en werd samengesteld door een anonieme persoon.

“Nader onderzoek van de VUB leert dat het niet om een personeelslid, maar om een VUB-student gaat”, klinkt het bij de universiteit. “Indien de gerechtelijke instanties dat vragen, zal de VUB de nodige informatie verstrekken en alle medewerking verlenen. Wij bekijken of en welke juridische stappen de VUB zal zetten.”

De student in kwestie is Z. B. uit Antwerpen, alias ‘Rafiki’, die ten tijde van de doop 22 was. Hij zou volgens bronnen niet op de doop aanwezig geweest zijn, maar behoort tot degenen die ’s nachts naar Leuven werden gestuurd om alle sporen te wissen van wat eerder was aangericht in het kot van Sanda Dia. In de beruchte WhatsApp-groep plaatste hij: “Is dat kot zo ranzig?” De jongens moesten braaksel, afgeknipte haren en ketchup wegpoetsen.

Het onderzoeken van mogelijke juridische stappen zou evenwel niet tegen de betrokken student gericht zijn, maar wordt gekaderd binnen het globale plaatje van het Reuzegom-dossier. Of dat betekent dat de VUB zich burgerlijke partij zal stellen, is voorlopig onduidelijk. “Dat is zeker een optie, maar zover zijn we nog lang niet. We bekijken meerdere mogelijkheden”, reageert woordvoerder Sicco Wittermans.

Dat de KU Leuven weigert om juridische stappen te zetten of zich burgerlijke partij te stellen, is net een groot punt van kritiek, zowel binnen als buiten de universiteit. Zo betreuren onder meer de advocaat van de ouders van Sanda Dia, Sven Mary, en oud-rector Rik Torfs die houding. Een burgerlijke partijstelling van de VUB zou in die zin opmerkelijk zijn, en misschien zelfs gezien kunnen worden als een kleine sneer. “Zo zal het zeker en vast niet bedoeld zijn”, zegt Wittermans.

Z. B. is overigens niet de eerste VUB-student die bij de doop betrokken was. In 2019 had de VUB al vernomen dat een van haar studenten samen met de overleden Sanda Dia de mensonterende dooprituelen van Reuzegom moest ondergaan.