Kopieer je collega’s-politici: Lockdownmaatregelen waren vooral gebaseerd op wat buurlanden deden

Politici die maatregelen namen met betrekking tot lockdowns, baseerden die voornamelijk op wat er in hun buurlanden gebeurde. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Linköping (Zweden) in samenwerking met de OESO. De maatregelen waren veelal dezelfde, ongeacht de verschillen in de omvang van de pandemie in elk land, de paraatheid van ziekenhuizen en de samenstelling van de bevolking. De studie wordt in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences gepubliceerd.

Onderzoekers bestudeerden maatregelen zoals de sluiting van scholen en de beperking van de mobiliteit in ruim 36 landen, waaronder het VK, de VS en Nieuw-Zeeland.

Ondanks grote verschillen in de verspreiding van het virus, bootsten wereldleiders veelal de maatregelen na die eerder in hun buurlanden waren genomen, schrijven de auteurs.

Isopix

Wat doen onze buren?

Volgens co-auteur Karl Wennberg van het Instituut voor Analytische Sociologie van de universiteit van Linköping waren die beslissingen niet gebaseerd op – of hadden ze een zeer zwakke correlatie met – standaard epidemiologische indicatoren, zoals het aantal infecties, het aantal sterfgevallen, de capaciteit op de intensive care, enz. Een veel sterkere indicatie was of, en welke, maatregelen buurlanden al hadden genomen.

Niet de de blootstelling van het land aan Covid-19, noch de demografie of de capaciteit van de gezondheidszorg bepaalden hoe snel een land in lockdown ging, wel het aantal landen in dezelfde regio dat al in lockdown was gegaan.

De Britse premier Boris Johnson kondigde op 23 maart de lockdownmaatregelen voor het Verenigd Koninkrijk aan. Een dag nadat ze in Duitsland van kracht werden, een week na Frankrijk (17 maart) en bijna twee weken na Italië (10 maart). Ondertussen ging Spanje op 14 maart in lockdown.

De onderzoekers verklaren de ‘uniformiteit’ van de genomen maatregelen in de verschillende landen gedeeltelijk door ‘de blootstelling aan dezelfde dreiging van het coronavirus’.

‘Politici zijn erg menselijk, ze reageren en observeren en worden beïnvloed door wat hun collega-leiders in de buurlanden doen,’ aldus Wennberg.

‘Lockdowns vaak te vroeg of te laat’

Wennberg zei ‘dat de studie geen oordeel velt over het tijdstip waarop lockdowns werden afgekondigd, maar wel concludeert dat de lockdowns vaak te vroeg of te laat in werking traden’. De wetenschapper hoopt dat politici hun lessen hebben geleerd en dit gedrag niet gaan herhalen bij nieuwe lokale pieken of bij een tweede golf.

‘We weten nu veel meer over de manier waarop het virus zich verspreidt. Landen kunnen nu veel preciezere en meer op maat gemaakte maatregelen nemen voor specifieke regio’s en steden.’

Meer