Rush op herfstvakantie

 ©  Photo News

Verhuurders van vakantiehuizen zien een piek in boekingen voor de komende herfstvakantie. “Veel mensen zagen hun zomerreis in het water vallen door corona en willen echt nog weg”, zegt Hanita van der Meer van Belvilla. En dat de terugkeer van wintersporters dit voorjaar de corona-epidemie in ons land een flink duwtje in de rug gaf, lijkt vergeten. Ook in de skigebieden worden de vakantiehuizen voor komende winter al massaal geboekt.

Tom Le Bacq

De zomerreis met het vliegtuig naar pakweg Spanje, Tunesië of de Dominicaanse Republiek is misschien in het water gevallen door de coronacrisis, maar dat weerhoudt de Belg er niet van om de reisblik op de herfst en de winter te richten. Er wordt al volop geboekt voor de herfstvakantie. Maar we willen wel iets heel specifieks, zo blijkt.

“Wij noteren 30 procent meer boekingen voor de herfstvakantie ten opzichte van vorig jaar”, zegt Hanita van der Meer van Belvilla,een Nederlands bedrijf dat meer dan twintigduizend vakantiehuizen verhuurt in heel Europa. “Heel wat Belgen hebben nog veel verlofdagen over en plannen die op te nemen in die vakantie. Ze blijven daarbij vooral in eigen land”, zegt ze. “De Ardennen bijvoorbeeld. Wie daar nog heen wil, wacht best niet te lang met boeken.”

 ©  BELGAIMAGE

Buurlanden

Staycation in de Ardennen dus deze herfst. En als we toch naar het buitenland gaan, kiezen we voor de buurlanden. “Ook huizen in Nederland worden veel vaker geboekt dan vorig jaar, net als Frankrijk en Duitsland”, zegt Van der Meer.

We willen dus absoluut nog op reis, maar dan wel aangepast aan de nieuwe coronarealiteit. “Grote groepswoningen voor pakweg twintig, dertig mensen worden veel minder geboekt”, zegt Van der Meer. “Dat is het effect van de bubbels.”

Nog een effect. Vliegreizen, hotels, pakketreizen: daar wagen we ons voorlopig niét aan. De reisbureaus zien al maanden zwarte sneeuw en dat betert er niet op. “Wij zien de boekingen voor de herfstvakantie totaal niet op gang komen”, zegt Koen Van Den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus. “De toestand is wat ons betreft nog altijd dramatisch. De kleurencodes schrikken mensen heel erg af om een reis te boeken.”

Er gelden voor buitenlandreizen ook nog altijd heel wat beperkingen. Buiten Europa gaan is tot nader order nog altijd niet toegestaan. Binnen Europa kan een gebied ook rood worden ingekleurd door Buitenlandse Zaken, waardoor naar daar afreizen op elk moment verboden kan worden. “Dat systeem, dat in elk Europees land anders is en elke dag kan wijzigen, verlamt nog altijd volledig onze boekingen”, zegt Van Den Bosch.

Massaal skiën

Geen hotels of vliegtuigen meer dus, maar wel een huis niet te ver weg. Ook bij Interhome, dat bijna 50.000 vakantiewoningen beheert in Europa, zien ze een piek. “Als je onze cijfers bekijkt, kan je niet zien dat we in coronatijden zitten”, zegt Thibault Van Look van Interhome. “Voor de herfstvakantie loopt alles vlot binnen. Maar wat ons vooral opvalt, is de enorme vraag voor 2021. Huizen in de wintersportgebieden worden nu al massaal geboekt. Vaak ook in de hogere prijsklassen: het reisbudget is duidelijk nog niet op. We willen allemaal op skivakantie, maar dus wel in een huis, niet in een hotel.”

En dat terwijl veel van de eerste coronabesmettingen in ons land dit voorjaar zijn meegekomen vanuit de skigebieden in Noord-Italië. Dat schrikt dus niet af.

“Skiën is op zich nooit een risicoverhogende factor geweest in de coronacrisis”, zegt Van Look. “We zitten intussen ook in het nieuwe normaal: met twee gezinnen gemengd op de skilift gaan, zal niemand meer doen. Dat was afgelopen voorjaar anders. De Belg lijkt ervan overtuigd dat het allemaal goed zal verlopen en is totaal niet afwachtend om al te boeken.”

Reisexpert Robrecht Willaert van Travel Magazine ziet “twee soorten reizigers”. “Je hebt de mensen die zich heel erg bang laten maken door wat de virologen zeggen. En de die hard-reizigers. Die willen en zullen vertrekken. En dus boeken ze nu al iets, in een formule waarvan ze denken dat de kans om effectief te vertrekken het grootst is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen