Direct naar artikelinhoud
AchtergrondAntwerpen

Antwerpse avondklok wordt nachtklok: ‘Voorspelbaar en problematisch’

Cathy Berx kondigt aan dat de maatregelen voor de provincie Antwerpen versoepeld worden.Beeld Tim Dirven

De Antwerpse avondklok is door gouverneur Cathy Berx omgeturnd tot ‘nachtklok’. De aanpassing zorgt er (opnieuw) voor dat een spoedprocedure bij de Raad van State zonder voorwerp wordt. ‘Het debat wordt ontvlucht’, stelt grondwetspecialist Hendrik Vuye.

Met een nieuwe politieverordening gaat Antwerps gouverneur Cathy Berx in op de grootste kritieken van de voorbije weken. Zo blijft de mondmaskerplicht gelden in de openbare ruimte, maar alleen op drukke plaatsen. Ook voor de getergde cultuur- en eventsector is er goed nieuws, want publieksevenementen kunnen weer plaatsvinden binnen een goedgekeurd sectorprotocol.

Maar de opvallendste aanpassing is dat de avondklok vanaf nu een nachtklok is. De gouverneur willigt daarmee de wens van de horeca in, die voortaan net als in alle andere provincies om 1 uur moet sluiten. Het gebruikelijke ‘half uurtje om thuis te geraken’ levert een nachtklok op tussen 1.30 uur en 5 uur. Voordien was dat van 23.30 uur tot 6 uur. Op café en restaurant vervalt bovendien de verplichte tafel van vier: voortaan mag een gezin aan tafel samen met de bubbel van vijf.

Een aangepaste verordening gooit nu wel al voor de tweede maal roet in het eten van de Raad van State. Normaal zou een klacht over de avondklok van een groep van tien Antwerpse politici en horeca-ondernemers dinsdag in spoedprocedure behandeld zijn, maar een kleine aanpassing dit weekend zorgde ervoor dat het verzoekschrift ‘zonder voorwerp’ verklaard werd. Door de nieuwe verordening is een nieuw debat, dat voor morgen stond gepland, alweer een maat voor niets.

“Voorspelbaar en problematisch”, zegt grondwetspecialist Hendrik Vuye (Universiteit van Namen), die eerder al aankaartte dat heel wat maatregelen een loopje nemen met burgerlijke vrijheden. “Als politici toch zo zeker zijn dat hun maatregelen hout snijden, moeten ze het debat toch niet ontvluchten? Dat is wat hier weer gebeurt. Als zelfs een spoedprocedure te traag blijkt, heb je als burger geen rechtsbescherming meer.”

“Dat is geenszins het geval”, reageert Berx, die naar eigen zeggen niet op de hoogte was dat de eerste aanpassing het verzoek onontvankelijk zou maken. “Het belangrijkste is nu trouwens dat er een tekst ligt waarvan het niet de bedoeling is om er nog één letter aan te veranderen.” Daarmee sluit Berx ook uit dat een eventueel nieuw verzoekschrift bij de Raad van State een nieuwe aanpassing zal inleiden.

De kans op zo’n nieuw verzoekschrift lijkt klein. Horecabaas Dirk Melis, lid van de ‘groep van tien’, laat weten dat er wordt “berust” in de nieuwe aanpassingen. “We gaan niet blijven kloppen op dezelfde nagel nu het grootste ongenoegen is weggewerkt. We hebben er begrip voor dat die nachtklok de handhaving makkelijker maakt.”

Daarmee lijkt de gouverneur weg te komen met een avondklok die door veel experts als disproportioneel werd gezien. Toch noemt grondwetspecialist Stefan Sottiaux (KU Leuven), die eerder kritiek uitte, de nieuwe verordening “bijzonder sterk en uitvoerig gemotiveerd”. Volgens hem is Berx duidelijk op zoek gegaan naar een evenwicht tussen virologische argumenten en vrijheden. “Het siert haar dat ze met de kritiek aan de slag is gegaan.”

“Wel betreur ik dat de betere cijfers in Antwerpen in verband worden gebracht met de avondklok”, zegt Sottiaux. “Dat causale verband is nergens aangetoond.”